Technologiebedrijf Siemens verzelfstandigt wereldwijd zijn divisie Siemens IT Solutions & Services (SIS). De afdeling levert ict-diensten aan externe klanten en aan de andere bedrijfsonderdelen van de Siemens Groep. Voor België wijzigt er weinig.

"Siemens IT Solutions & Services (SIS) houdt zich vooral bezig met 'people business' terwijl de rest van het concern voornamelijk productgeoriënteerd is", vertelt de internationale woordvoerster Ivonne Junghänel. "Consulting, dienstverlening en outsourcing zijn zaken die bijzondere aandacht nodig hebben. De werkzaamheden staan nu eenmaal dichterbij de klanten."Als juridisch onafhankelijke entiteit kan het onderdeel winstgevender worden gemaakt met grotere aandacht voor de nu al belangrijke regio's Europa en Noord-Amerika, klinkt het.

Het is onbekend wat Siemens met SIS gaat doen. "We houden alle opties open", meldt financieel directeur Joe Kaeser. "Zoals samenwerkingsverbanden en een beursgang. Voorlopig is SIS echter nog niet geschikt om naar de beurs te gaan." De verzelfstandiging moet uiterlijk tegen 1 juli 2010 zijn afgerond.

Voor de Belgische poot van SIS verandert er nauwelijks iets, zegt ons de Belgische marketing- en communicatiedirecteur Vera Janssens. "Het is een internationale beslissing, maar in België is SIS nooit geïntegreerd. Dus in ons land was SIS al een aparte nv." Dat de divisie in ons land relatief groot is én rendabel, kan daarin meegespeeld hebben. SIS België haalde in 2008 een omzet van een kleine 100 miljoen euro. Er werken 370 mensen. Grote referenties zijn onder meer Eurocontrol, Cockerill, de Europese Commissie en Belgacom.

SIS werkt op drie sporen: ten eerste is het de interne it-leverancier voor Siemens, ten tweede ondersteunt het de verschillende businesses van Siemens met it-oplossingen en ten derde levert het it-consultancy en -services aan externe klanten. Dat zal na de wereldwijde verzelfstandiging nog zeker enige tijd zo blijven, zegt Janssens. In de internationale pers circuleert de termijn van 'in elk geval tot 2014'.

In samenwerking met Computable

Technologiebedrijf Siemens verzelfstandigt wereldwijd zijn divisie Siemens IT Solutions & Services (SIS). De afdeling levert ict-diensten aan externe klanten en aan de andere bedrijfsonderdelen van de Siemens Groep. Voor België wijzigt er weinig. "Siemens IT Solutions & Services (SIS) houdt zich vooral bezig met 'people business' terwijl de rest van het concern voornamelijk productgeoriënteerd is", vertelt de internationale woordvoerster Ivonne Junghänel. "Consulting, dienstverlening en outsourcing zijn zaken die bijzondere aandacht nodig hebben. De werkzaamheden staan nu eenmaal dichterbij de klanten."Als juridisch onafhankelijke entiteit kan het onderdeel winstgevender worden gemaakt met grotere aandacht voor de nu al belangrijke regio's Europa en Noord-Amerika, klinkt het. Het is onbekend wat Siemens met SIS gaat doen. "We houden alle opties open", meldt financieel directeur Joe Kaeser. "Zoals samenwerkingsverbanden en een beursgang. Voorlopig is SIS echter nog niet geschikt om naar de beurs te gaan." De verzelfstandiging moet uiterlijk tegen 1 juli 2010 zijn afgerond. Voor de Belgische poot van SIS verandert er nauwelijks iets, zegt ons de Belgische marketing- en communicatiedirecteur Vera Janssens. "Het is een internationale beslissing, maar in België is SIS nooit geïntegreerd. Dus in ons land was SIS al een aparte nv." Dat de divisie in ons land relatief groot is én rendabel, kan daarin meegespeeld hebben. SIS België haalde in 2008 een omzet van een kleine 100 miljoen euro. Er werken 370 mensen. Grote referenties zijn onder meer Eurocontrol, Cockerill, de Europese Commissie en Belgacom. SIS werkt op drie sporen: ten eerste is het de interne it-leverancier voor Siemens, ten tweede ondersteunt het de verschillende businesses van Siemens met it-oplossingen en ten derde levert het it-consultancy en -services aan externe klanten. Dat zal na de wereldwijde verzelfstandiging nog zeker enige tijd zo blijven, zegt Janssens. In de internationale pers circuleert de termijn van 'in elk geval tot 2014'. In samenwerking met Computable