Sigfox en Engie stellen Belgisch internet of things-netwerk voor

© Lectrr
Pieterjan Van Leemputten

Het Franse SigFox bevestigt zijn plannen om in ons land een goedkoop wijdreikend netwerk op te zetten dat sensoren en toestellen in verbinding brengt.

In maart schreef Data News al over de plannen van SigFox om naar België te komen. Vandaag bevestigt het bedrijf die ambities in een samenwerking met Engie, het vroegere GDF Suez. De groep investeerde in april in SigFox en dat leidt nu tot een verdere samenwerking waarbij Engie de bouw en exploitatie van het netwerk op zich neemt. De activiteiten zelf komen in het nieuw opgerichte dochterbedrijf Engie B2B.

Wat doet het netwerk van SigFox (en wat niet)?

SigFox bouwt in heel Europa mobiele netwerken. In tegenstelling tot telecomoperatoren specialiseert het zich daarbij in het overbrengen van kleine datapakketten (maximum 12 bytes). Dat betekent dat het zich niet toelegt op gesprekken of het versturen van foto’s en video’s, maar wel op kleine informatiedeeltjes zoals signalen van een sensor of een apparaat.

Het grote voordeel van de technologie is dat ze weinig stroom verbruikt. Zo heeft Sigfox voorbeelden van slimme meters en sensoren op de waterleiding, waarbij een kleine batterij al snel tien jaar meegaat. Het andere voordeel is de reikwijdte. Engie en Sigfox verwachten met enkele honderden stations heel België te kunnen verbinden. Het theoretische maximum van een basisstation ligt, indien zender en ontvanger in elkaars gezichtsveld liggen, op 130 kilometer.

Voor de communicatie gebruikt het de licentievrije frequentie van 869 Mhz. In theorie kan één basisstation communiceren met maximaal drie miljoen voorwerpen tegelijk.

‘Geen concurrentie voor Mobistar, Base en Proximus’

Engie B2B staat in voor de commercialisering en het beheer van het netwerk. “We zijn eigenlijk een pure netwerkoperator, maar dan enkel voor kleine datapakketten tussen toestellen en hun eindgebruiker,” zegt Dirk Indigne die het bedrijf gaat leiden. “We doen geen voice of grote dataverzendingen, maar we kunnen zo erg goedkoop toestellen verbinden als ze zijn uitgerust met een SigFox-module.”

Zelf beschouwt de toekomstige operator zich niet als een concurrent voor de klassieke operatoren, inclusief Mobistar dat sterk focust op de M2M-markt. “Via 3G en 4G heb je veel meer mogelijkheden in termen van bandbreedte, en daar komen heel interessante dingen uit. Maar je kan geen klassiek telecomnetwerk gebruiken voor toestellen die jaren meegaan op batterijen.”

2015-2015

In eerste instantie mikt Engie B2B zoals de naam aangeeft vooral op zakelijke klanten. Al sluit het niet uit dat er ook consumententoepassingen komen. Bijvoorbeeld via zakelijke klanten die toestellen voor hun eindgebruikers uitrusten met SigFox-modules. De prijs om het netwerk te gebruiken wordt bepaald door het aantal pakketten per dag, maar zou beperkt blijven tot enkele euro’s per jaar per toestel.

De technologie van Sigfox is proprietair, maar dat komt deels omdat er vandaag amper standaarden zijn voor IoT. Wel werkt het bedrijf mee aan een standaard en wil het zijn netwerk zo compatibel mogelijk maken.

De uitrol zelf wordt gedaan door Engie-dochter Cofely-Fabricom en zal zo’n vier miljoen euro kosten. Vandaag is er al een testnetwerk actief in Antwerpen. Eind dit jaar moet het merendeel van België buitenhuisdekking hebben. Eind 2016 moet het Internet of things-netwerk een nationale indoordekking van 95 procent hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content