De 'State of the Valley Conference' noteert een terugval aan jobs en inkomen in de Californische technologieregio Silicon Valley, maar ziet een toekomst in de sterke groei van de 'groene' bedrijven.

Tot eind 2008 zagen de Silicon Valley Foundation en Joint Venture: Silicon Valley Network hun regio beter het hoofd bieden aan de crisis dan de andere delen van de Verenigde Staten. Sindsdien verslechterde de toestand snel, zodat de twee organisaties op hun jaarlijkse 'State of the Valley Conference' een daling melden van het aantal jobs in het gebied van San Jose-Sunnyvale-Santa Clara (het hartland van Silicon Valley) met 1,3 procent ten opzichte van een jaar voordien. Dat is wel nog lichtjes beter dan het staatsgemiddelde van -1,7 procent (Californië) en het landelijke gemiddelde van -2 procent. Voor het eerst sinds 2003 verminderde ook het inkomen per persoon met 0,8 procent ten opzichte van het jaar voordien.

De grote hoop voor de toekomst moet de 'groene' industrie vormen, met een groei van 'green-tech' jobs met 23 procent in de periode 2005-2007. In het voorbije jaar stegen de investeringen van risicokapitaalbedrijven in die 'green tech' sector met 94 procent.

In een 'special analysis' klinkt wel een waarschuwing dat de 'sociale infrastructuur' van Silicon Valley zich onvoldoende aanpast aan de nieuwe mix van innovatieve bedrijven. Het gaat dan vooral over het feit dat het niet de personen opleidt die het in pakweg 2016 op de arbeidsmarkt zal nodig hebben. Hulp van buitenaf zal niet helpen, want Silicon Valley "zal niet in staat zijn aan deze noden te voldoen door werknemers aan te trekken uit het buitenland of uit andere staten."

De 'State of the Valley Conference' noteert een terugval aan jobs en inkomen in de Californische technologieregio Silicon Valley, maar ziet een toekomst in de sterke groei van de 'groene' bedrijven. Tot eind 2008 zagen de Silicon Valley Foundation en Joint Venture: Silicon Valley Network hun regio beter het hoofd bieden aan de crisis dan de andere delen van de Verenigde Staten. Sindsdien verslechterde de toestand snel, zodat de twee organisaties op hun jaarlijkse 'State of the Valley Conference' een daling melden van het aantal jobs in het gebied van San Jose-Sunnyvale-Santa Clara (het hartland van Silicon Valley) met 1,3 procent ten opzichte van een jaar voordien. Dat is wel nog lichtjes beter dan het staatsgemiddelde van -1,7 procent (Californië) en het landelijke gemiddelde van -2 procent. Voor het eerst sinds 2003 verminderde ook het inkomen per persoon met 0,8 procent ten opzichte van het jaar voordien. De grote hoop voor de toekomst moet de 'groene' industrie vormen, met een groei van 'green-tech' jobs met 23 procent in de periode 2005-2007. In het voorbije jaar stegen de investeringen van risicokapitaalbedrijven in die 'green tech' sector met 94 procent. In een 'special analysis' klinkt wel een waarschuwing dat de 'sociale infrastructuur' van Silicon Valley zich onvoldoende aanpast aan de nieuwe mix van innovatieve bedrijven. Het gaat dan vooral over het feit dat het niet de personen opleidt die het in pakweg 2016 op de arbeidsmarkt zal nodig hebben. Hulp van buitenaf zal niet helpen, want Silicon Valley "zal niet in staat zijn aan deze noden te voldoen door werknemers aan te trekken uit het buitenland of uit andere staten."