De nieuwssites van Le Soir en La Libre Belgique kreunden gisteren onder de toegenomen trafiek naar aanleiding van de Franse presidentsverkiezingen. De site van La Libre liet het maar liefst 5 uur en 33 minuten afweten, bij Le Soir was de site 1 uur en 59 minuten onbereikbaar. InternetVista, een Belgische specialist in het controleren en testen van websites en internetdiensten, volgde gisteren de 25 belangrijkste Waalse en Franse nieuwssites. Het gaat onder meer om La Dernière Heure, L'Echo, de RTBF, Le Monde, Le Parisien, Liberation, Franceinfo en vele anderen. Belgische sites worden op verkiezingsdagen bij onze zuiderburen traditioneel overrompeld door Franse surfers die in avant première uitslagen willen lezen voordat de Franse media ze publiceren vanaf 20 uur.

Met een uptime van een erbarmelijke 76,85 procent scoorde de site van La Libre Belgique gisteren behoorlijk slecht. De nieuwsstek van La Libre was duidelijk niet voorzien op de massa geïnteresseerden die het nieuws over de presidentsverkiezingen op de voet wilde volgen. In totaal liet de site het gisteren 5 uur en 33 minuten afweten.

Met een uptime van slechts 91,73 procent ondervond ook Le Soir heel wat problemen. De nieuwssite liet het over 24 uur in totaal 1 uur en 59 minuten afweten. De site van de RTBF bekleedt een derde plaats, met een uptime van 98,47 procent goed voor een downtime van 22 minuten.

RTL (rtlinfo.be) haperde 21 minuten, en liet daarbij een uptime van 98,54 procent optekenen. La Dernière Heure was gedurende 16 minuten niet bereikbaar, met een uptime van 98,88 procent.

Verschil Om u een idee te geven over de verschillen tussen Frankrijk en België: de Franstalige nieuwsmedia die gevolgd werden door InternetVista lieten op Le Monde na allemaal een uptime van 100 procent optekenen. En de site van het gereputeerde Franse nieuwsinstituut scoorde met een uptime van 99,58 procent (goed voor een downtime van 6 minuten) toch ook nog een pak beter dan de Waalse equivalenten.

Overigens scoorden de sites van La Libre en van Le Soir ook slecht wat responsetijd betreft. Bij La Libre liep die op piekmomenten op tot 1 minuut en 23 seconden. Bij Le Soir was dat 26 seconden. Als je weet dat bijna 60 procent van de internetgebruikers afhaakt en wegzapt na vier seconden vertraging, kan je dat dus niet meteen een goed resultaat noemen.

Met een maximale responsetijd van 44,37 seconden kreeg ook La Dernière Heure (dh.be) het vaak moeilijk, en de 29 seconden voor de website van de RTBF is eveneens erbarmelijk. Idem dito voor de 26,8 seconden van rtl.info.

Ter vergelijking: bij een Franse krant zoals Liberation klokte de maximale responsetijd af op 11 seconden. Bij Le Figaro was dat 3,1 seconden.

De nieuwssites van Le Soir en La Libre Belgique kreunden gisteren onder de toegenomen trafiek naar aanleiding van de Franse presidentsverkiezingen. De site van La Libre liet het maar liefst 5 uur en 33 minuten afweten, bij Le Soir was de site 1 uur en 59 minuten onbereikbaar. InternetVista, een Belgische specialist in het controleren en testen van websites en internetdiensten, volgde gisteren de 25 belangrijkste Waalse en Franse nieuwssites. Het gaat onder meer om La Dernière Heure, L'Echo, de RTBF, Le Monde, Le Parisien, Liberation, Franceinfo en vele anderen. Belgische sites worden op verkiezingsdagen bij onze zuiderburen traditioneel overrompeld door Franse surfers die in avant première uitslagen willen lezen voordat de Franse media ze publiceren vanaf 20 uur. Met een uptime van een erbarmelijke 76,85 procent scoorde de site van La Libre Belgique gisteren behoorlijk slecht. De nieuwsstek van La Libre was duidelijk niet voorzien op de massa geïnteresseerden die het nieuws over de presidentsverkiezingen op de voet wilde volgen. In totaal liet de site het gisteren 5 uur en 33 minuten afweten. Met een uptime van slechts 91,73 procent ondervond ook Le Soir heel wat problemen. De nieuwssite liet het over 24 uur in totaal 1 uur en 59 minuten afweten. De site van de RTBF bekleedt een derde plaats, met een uptime van 98,47 procent goed voor een downtime van 22 minuten. RTL (rtlinfo.be) haperde 21 minuten, en liet daarbij een uptime van 98,54 procent optekenen. La Dernière Heure was gedurende 16 minuten niet bereikbaar, met een uptime van 98,88 procent. Verschil Om u een idee te geven over de verschillen tussen Frankrijk en België: de Franstalige nieuwsmedia die gevolgd werden door InternetVista lieten op Le Monde na allemaal een uptime van 100 procent optekenen. En de site van het gereputeerde Franse nieuwsinstituut scoorde met een uptime van 99,58 procent (goed voor een downtime van 6 minuten) toch ook nog een pak beter dan de Waalse equivalenten. Overigens scoorden de sites van La Libre en van Le Soir ook slecht wat responsetijd betreft. Bij La Libre liep die op piekmomenten op tot 1 minuut en 23 seconden. Bij Le Soir was dat 26 seconden. Als je weet dat bijna 60 procent van de internetgebruikers afhaakt en wegzapt na vier seconden vertraging, kan je dat dus niet meteen een goed resultaat noemen. Met een maximale responsetijd van 44,37 seconden kreeg ook La Dernière Heure (dh.be) het vaak moeilijk, en de 29 seconden voor de website van de RTBF is eveneens erbarmelijk. Idem dito voor de 26,8 seconden van rtl.info. Ter vergelijking: bij een Franse krant zoals Liberation klokte de maximale responsetijd af op 11 seconden. Bij Le Figaro was dat 3,1 seconden.