Heel wat autofabrikanten - Audi, Nissan, Mercedes, Volvo... - zijn bezig met de ontwikkeling van autonome wagens. Straks, als de technologie maar vooral ook de wetgeving er klaar voor is, kan uw wagen dus zichzelf bedienen. Betekent dit dan dat we binnenkort in alle rust een dutje mogen doen in de file? Nee, vindt Audi.

Technologiesite The Verge maakte nabij de Consumer Electronics Show in Las Vegas een testritje met één van de zelfrijdende wagens die Audi bij wijze van demo presenteerde op de technologiebeurs.

Na de 'filemodus' ingeschakeld te hebben - waarbij de wagen het stuur overneemt en via sensoren kan weten hoe snel hij moet rijden -, sloot de chauffeur zijn ogen. 10 seconden later ging er een luid alarm af. Nog wat later, toen de auto merkte had dat de bestuurder nog altijd niet reageerde, werd de wagen prompt stilgelegd en werd de politie gebeld.

Het voertuig van Audi was uitgerust met meerdere camera's, die de bestuurder in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hij wakker blijft. Want hoe autonoom de wagen ook is, autoproducenten willen dat de controle over het stuur (in eerste/laatste instantie) in handen van de chauffeur blijft. Wie tijdens het spitsuur wil slapen, neemt dus ook in het tijdperk van de zelfrijdende wagen beter de trein.

Een ander systeem dat in de maak is bij Audi, staat in contact met netwerken van verkeerslichten. Zo weet de wagen aan de hand van data wanneer een licht op groen of op rood staat en voor hoe lang, en kan hij het rijgedrag hier op afstemmen. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, want veel verkeerslichtensystemen in grootsteden zijn 'smart'; ze passen de duur aan de omstandigheden in het verkeer aan. Het zal dus nog wel een tijdje duren alvorens dit allemaal op punt staat.

Heel wat autofabrikanten - Audi, Nissan, Mercedes, Volvo... - zijn bezig met de ontwikkeling van autonome wagens. Straks, als de technologie maar vooral ook de wetgeving er klaar voor is, kan uw wagen dus zichzelf bedienen. Betekent dit dan dat we binnenkort in alle rust een dutje mogen doen in de file? Nee, vindt Audi. Technologiesite The Verge maakte nabij de Consumer Electronics Show in Las Vegas een testritje met één van de zelfrijdende wagens die Audi bij wijze van demo presenteerde op de technologiebeurs. Na de 'filemodus' ingeschakeld te hebben - waarbij de wagen het stuur overneemt en via sensoren kan weten hoe snel hij moet rijden -, sloot de chauffeur zijn ogen. 10 seconden later ging er een luid alarm af. Nog wat later, toen de auto merkte had dat de bestuurder nog altijd niet reageerde, werd de wagen prompt stilgelegd en werd de politie gebeld. Het voertuig van Audi was uitgerust met meerdere camera's, die de bestuurder in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hij wakker blijft. Want hoe autonoom de wagen ook is, autoproducenten willen dat de controle over het stuur (in eerste/laatste instantie) in handen van de chauffeur blijft. Wie tijdens het spitsuur wil slapen, neemt dus ook in het tijdperk van de zelfrijdende wagen beter de trein. Een ander systeem dat in de maak is bij Audi, staat in contact met netwerken van verkeerslichten. Zo weet de wagen aan de hand van data wanneer een licht op groen of op rood staat en voor hoe lang, en kan hij het rijgedrag hier op afstemmen. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, want veel verkeerslichtensystemen in grootsteden zijn 'smart'; ze passen de duur aan de omstandigheden in het verkeer aan. Het zal dus nog wel een tijdje duren alvorens dit allemaal op punt staat.