Gsm-fabrikant Sony Ericsson zag in het tweede kwartaal zijn winst nagenoeg helemaal verdampen. Een schril contrast met Nokia en LG.

De Japans-Zweedse joint-venture Sony Ericsson kondigt aan dat het wereldwijd 2.000 van de 12.000 banen gaat schrappen: een noodzakelijke maatregel om de operationele kosten terug te dringen en weer voor winst te zorgen. In het tweede kwartaal zag Sony Ericsson zijn winst nagenoeg helemaal verdampen. Amper 6 miljoen euro nettowinst kon in Q2 geboekt worden, terwijl het eerste kwartaal nog goed was voor 133 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte Sony Ericsson zelfs nog voor 220 miljoen nettowinst.

Als redenen ziet Sony Ericsson onder meer de grotere concurrentie en een krimpende verkoop in het hogere segment: de dure high-end gsm's. De verkoop van instapmodellen en 'mid-level'-toestellen zit wel nog in de lift. Sony Ericsson zegt dat het 24,4 miljoen gsm's verkocht heeft in Q2, tegenover 22,3 miljoen in het eerste kwartaal.

Sony Ericsson verwacht dat de totale markt voor de rest van het jaar nog met zo'n 10 procent zal stijgen, een groei die voornamelijk vanuit India moet komen - een verwachting die Nokia deelt. Ook bij Nokia liep de nettowinst terug in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, maar de cijfers waren toch nog beter dan verwacht, met een grotere winst per aandeel. Het Fins bedrijf koopt zijn nu al gigantische marktaandeek van 39,1 procent nog verder uit te kunnen breiden. Een nieuwe reeks smartphones met touchscreen-technologie zou hiervoor kunnen zorgen, en de regelrechte concurrentie aangaan met de iPhone van Apple.

Ook LG maakte maandag zijn financiële resultaten voor Q2 bekend. In totaal verkochten de Koreanen 27,7 miljoen toestellen, goed voor 9,1 procent marktaandeel. Mogelijk stoot het hiermee Motorola van de derde plaats in het wereldwijde klassement. In het vorig kwartaal nam LG nog de vierde plaats van Sony Ericsson over.

Gsm-fabrikant Sony Ericsson zag in het tweede kwartaal zijn winst nagenoeg helemaal verdampen. Een schril contrast met Nokia en LG. De Japans-Zweedse joint-venture Sony Ericsson kondigt aan dat het wereldwijd 2.000 van de 12.000 banen gaat schrappen: een noodzakelijke maatregel om de operationele kosten terug te dringen en weer voor winst te zorgen. In het tweede kwartaal zag Sony Ericsson zijn winst nagenoeg helemaal verdampen. Amper 6 miljoen euro nettowinst kon in Q2 geboekt worden, terwijl het eerste kwartaal nog goed was voor 133 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte Sony Ericsson zelfs nog voor 220 miljoen nettowinst. Als redenen ziet Sony Ericsson onder meer de grotere concurrentie en een krimpende verkoop in het hogere segment: de dure high-end gsm's. De verkoop van instapmodellen en 'mid-level'-toestellen zit wel nog in de lift. Sony Ericsson zegt dat het 24,4 miljoen gsm's verkocht heeft in Q2, tegenover 22,3 miljoen in het eerste kwartaal. Sony Ericsson verwacht dat de totale markt voor de rest van het jaar nog met zo'n 10 procent zal stijgen, een groei die voornamelijk vanuit India moet komen - een verwachting die Nokia deelt. Ook bij Nokia liep de nettowinst terug in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, maar de cijfers waren toch nog beter dan verwacht, met een grotere winst per aandeel. Het Fins bedrijf koopt zijn nu al gigantische marktaandeek van 39,1 procent nog verder uit te kunnen breiden. Een nieuwe reeks smartphones met touchscreen-technologie zou hiervoor kunnen zorgen, en de regelrechte concurrentie aangaan met de iPhone van Apple. Ook LG maakte maandag zijn financiële resultaten voor Q2 bekend. In totaal verkochten de Koreanen 27,7 miljoen toestellen, goed voor 9,1 procent marktaandeel. Mogelijk stoot het hiermee Motorola van de derde plaats in het wereldwijde klassement. In het vorig kwartaal nam LG nog de vierde plaats van Sony Ericsson over.