Volgens analistenkantoor Gartner heeft Microsoft in het eerste kwartaal van 2011 wereldwijd slechts 1,6 miljoen toestellen met Windows Phone 7 kunnen verkopen. Dat is volgens de analisten zelf "slechts een bescheiden verkoop, aangezien de toestellen die eind 2010 gelanceerd werden er niet in slaagden om aantrek te krijgen van de consumenten en de mobiele operatoren bleven focussen op Android."

Dat Gartner plots verkoopscijfers over Windows Phone 7 heeft, is verrassend, omdat Microsoft zelf nog nauwelijks officiële berichten daarover de wereld in stuurde. De enige officiële melding was dat het softwarebedrijf in de eerste 6 weken na de lancering 1,5 miljoen toestellen naar de winkels had verscheept. Begin deze maand werd er nog gespeculeerd over die verkoopscijfers, waarbij bloggers cijfers noemden van nog geen 700.000 verkochte toestellen. Die (niet bevestigde) gegevens kregen door analisten onmiddellijk het epitheton 'catastrofaal' mee. Gartner zelf schrijft dat de eigen cijfers 'device sales to end users' zijn, de effectieve verkoop aan de consument dus.

Bij Microsoft wilden ze de cijfers van Gartner niet bevestigen. "De verkoop van toestellen zit immers bij onze OEM-partners en dan komen we teveel op hun terrein", klinkt de uitleg van woordvoerder Edward Claessens.

In totaal werden in het eerste kwartaal, aldus nog Gartner, wereldwijd 3,6 miljoen toestellen met een Microsoft-besturingssysteem (dus ook Windows Mobile) aan de man gebracht. Daarmee haalt Microsoft nog een povere 3,6 procent van de markt. Vorig jaar was dat nog 6,8 procent met een vergelijkbaar verkoopscijfer.

De verklaring daar ligt natuurlijk ook in de enorme groei die Android noteert. Google's besturingssysteem leidt nu veruit de smartphonemarkt met 36 miljoen verkochte eenheden in het eerste kwartaal of 36 procent van de markt. Symbian van Nokia haalt nog een tweede plaats met 27,5 miljoen smartphones. Apple's iOS bezet plaats drie met 16,8 miljoen verkochte smartphones.

De zwakke cijfers van Windows Phone-toestellen illustreren goed waarom niet alleen Nokia nood had Microsoft - dat met Windows Phone wel al een 'smartphonewaardig' besturingssysteem in huis heeft - maar Microsoft ook duidelijk het marktbereik van Nokia kon gebruiken om Windows de smartphonemarkt binnen te smokkelen. Beide bedrijven beklonken dit voorjaar een samenwerkingsdeal. Het is nu wachten op de eerste Nokia-toestellen met Windows Phone.

Volgens analistenkantoor Gartner heeft Microsoft in het eerste kwartaal van 2011 wereldwijd slechts 1,6 miljoen toestellen met Windows Phone 7 kunnen verkopen. Dat is volgens de analisten zelf "slechts een bescheiden verkoop, aangezien de toestellen die eind 2010 gelanceerd werden er niet in slaagden om aantrek te krijgen van de consumenten en de mobiele operatoren bleven focussen op Android." Dat Gartner plots verkoopscijfers over Windows Phone 7 heeft, is verrassend, omdat Microsoft zelf nog nauwelijks officiële berichten daarover de wereld in stuurde. De enige officiële melding was dat het softwarebedrijf in de eerste 6 weken na de lancering 1,5 miljoen toestellen naar de winkels had verscheept. Begin deze maand werd er nog gespeculeerd over die verkoopscijfers, waarbij bloggers cijfers noemden van nog geen 700.000 verkochte toestellen. Die (niet bevestigde) gegevens kregen door analisten onmiddellijk het epitheton 'catastrofaal' mee. Gartner zelf schrijft dat de eigen cijfers 'device sales to end users' zijn, de effectieve verkoop aan de consument dus.Bij Microsoft wilden ze de cijfers van Gartner niet bevestigen. "De verkoop van toestellen zit immers bij onze OEM-partners en dan komen we teveel op hun terrein", klinkt de uitleg van woordvoerder Edward Claessens.In totaal werden in het eerste kwartaal, aldus nog Gartner, wereldwijd 3,6 miljoen toestellen met een Microsoft-besturingssysteem (dus ook Windows Mobile) aan de man gebracht. Daarmee haalt Microsoft nog een povere 3,6 procent van de markt. Vorig jaar was dat nog 6,8 procent met een vergelijkbaar verkoopscijfer. De verklaring daar ligt natuurlijk ook in de enorme groei die Android noteert. Google's besturingssysteem leidt nu veruit de smartphonemarkt met 36 miljoen verkochte eenheden in het eerste kwartaal of 36 procent van de markt. Symbian van Nokia haalt nog een tweede plaats met 27,5 miljoen smartphones. Apple's iOS bezet plaats drie met 16,8 miljoen verkochte smartphones. De zwakke cijfers van Windows Phone-toestellen illustreren goed waarom niet alleen Nokia nood had Microsoft - dat met Windows Phone wel al een 'smartphonewaardig' besturingssysteem in huis heeft - maar Microsoft ook duidelijk het marktbereik van Nokia kon gebruiken om Windows de smartphonemarkt binnen te smokkelen. Beide bedrijven beklonken dit voorjaar een samenwerkingsdeal. Het is nu wachten op de eerste Nokia-toestellen met Windows Phone.