Slechts 4 van 27 gemonitorde overheidssites halen een beschikbaarheid boven 99,99 procent. De rest laveert tussen 'aanvaardbaar' en 'onvoldoende'.

Dat blijkt uit een test van 27 overheidssites door websitemonitoringspecialist InternetVista, waarover zusterblad Business ICT uitgebreid in de DotGov Guide bericht. Die 27 sites werden 10 weken lang - tussen eind juli en midden oktober - op de proef gesteld.

Alle onderzochte websites halen een beschikbaarheid van meer dan 97 procent. Klinkt goed? "Voor ons is een beschikbaarheidsgraad van meer dan 99,9 procent goed", zegt Cédric Braem, ceo van InternetVista in de DotGov Guide. "Tussen 99,9 procent en 99,5 procent noemen wij nog aanvaardbaar. Tussen 99,5 procent en 99 procent wordt het hoog tijd om eens na te gaan wat er scheelt. Onder 99 procent is ingrijpen en verbeteren de boodschap."

Vier overheidssites zitten onder die pijnlijke 99 procent-grens in de gemonitorde periode. Het gaat om Tax-Calc, monarchie.be, Actiris en Staatsblad. De slechtste resultaten zijn voor Tax-Calc met 97,38 procent beschikbaarheid, lees: 48 uur en 25 minuten onbeschikbaar. Op 2 en 3 augustus bleef de website zowat morsdood. Bij de FOD Financiën wordt gemeld dat het om "bewust onderhoud" ging.

Er zijn maar vier sites die echt op hoog niveau presteren, zijnde een beschikbaarheid van meer dan 99,99 procent of een onbeschikbaarheid van minder dan 10 minuten: Easi-Wal, belgium.be, europa.be en Kruispuntbank van Ondernemingen. Daarbij mag met wat goede wil ook nog corve.be genoemd worden, dat 99,98 procent haalt. Easi-Wal haalt zelfs een score van 100 procent én een van de hoogste responstijden: 0,182 seconden. Dat laatste blijkt ook wel een en ander te maken te hebben met het lage aantal bezoeken (4200 in de maand augustus).

Qua responstijd wordt een niveau tussen 200 en 500 milliseconden nog als aanvaardbaar beschouwd. Meer dan 500 milliseconden is traag. De zwakste website op dat vlak is het Staatsblad, met een gemiddelde (!) antwoordtijd van 0,789 seconden, met pieken boven de seconde.

Slechts 4 van 27 gemonitorde overheidssites halen een beschikbaarheid boven 99,99 procent. De rest laveert tussen 'aanvaardbaar' en 'onvoldoende'. Dat blijkt uit een test van 27 overheidssites door websitemonitoringspecialist InternetVista, waarover zusterblad Business ICT uitgebreid in de DotGov Guide bericht. Die 27 sites werden 10 weken lang - tussen eind juli en midden oktober - op de proef gesteld. Alle onderzochte websites halen een beschikbaarheid van meer dan 97 procent. Klinkt goed? "Voor ons is een beschikbaarheidsgraad van meer dan 99,9 procent goed", zegt Cédric Braem, ceo van InternetVista in de DotGov Guide. "Tussen 99,9 procent en 99,5 procent noemen wij nog aanvaardbaar. Tussen 99,5 procent en 99 procent wordt het hoog tijd om eens na te gaan wat er scheelt. Onder 99 procent is ingrijpen en verbeteren de boodschap." Vier overheidssites zitten onder die pijnlijke 99 procent-grens in de gemonitorde periode. Het gaat om Tax-Calc, monarchie.be, Actiris en Staatsblad. De slechtste resultaten zijn voor Tax-Calc met 97,38 procent beschikbaarheid, lees: 48 uur en 25 minuten onbeschikbaar. Op 2 en 3 augustus bleef de website zowat morsdood. Bij de FOD Financiën wordt gemeld dat het om "bewust onderhoud" ging. Er zijn maar vier sites die echt op hoog niveau presteren, zijnde een beschikbaarheid van meer dan 99,99 procent of een onbeschikbaarheid van minder dan 10 minuten: Easi-Wal, belgium.be, europa.be en Kruispuntbank van Ondernemingen. Daarbij mag met wat goede wil ook nog corve.be genoemd worden, dat 99,98 procent haalt. Easi-Wal haalt zelfs een score van 100 procent én een van de hoogste responstijden: 0,182 seconden. Dat laatste blijkt ook wel een en ander te maken te hebben met het lage aantal bezoeken (4200 in de maand augustus). Qua responstijd wordt een niveau tussen 200 en 500 milliseconden nog als aanvaardbaar beschouwd. Meer dan 500 milliseconden is traag. De zwakste website op dat vlak is het Staatsblad, met een gemiddelde (!) antwoordtijd van 0,789 seconden, met pieken boven de seconde.