4,13 procent van alle websites volgt de standaarden van het World Wide Web Consortium (W3C), zo blijkt uit een grootschalige studie van webbrowserbouwer Opera bij 3,5 miljoen url's.

Het W3C, onder leiding van internetpionier Tim Berners-Lee, stelt zich al sinds 1994 tot doel om webstandaarden te creëren. Kennelijk wordt daar nog altijd weinig gevolg aan gegeven. Nog verbazender is dat slechts de helft van alle websites die claimen W3C-compliant te zijn dat effectief ook (nog) is. Gezocht naar een correlatie met de gebruikte editeertools blijkt dat pagina's die met Apple iWeb gecreëerd zijn, veruit het beste scoren. 81 procent van de iWeb-pagina's zijn W3C-compliant. Dreamweaver van Adobe haalt bijvoorbeeld maar 3,4 procent valabale websites.

Opera gebruikt een zelf ontwikkelde toepassing, MAMA - voluit Metadata Analysis and Mining Application - om de pagina's te analyseren. Andere interessante statistieken die de toepassing genereerde, tonen bijvoorbeeld aan dat Apache met 67,7 procent van de pagina's veruit de meest gebruikte webserver is. Microsoft IIS haalt 25,9 procent. 35 procent van alle websites gebruikt Adobe Flash en slechts 3,2 procent gebruikt XMLHttpRequest, een belangrijk onderdeel van Ajax (voor het ontwerp van interactieve webpagina's). 8 op 10 websites hanteert CSS voor de vormgeving. 75 procent van de websites werkt met scripting, waarvan veruit het leeuwendeel met JavaScript.

4,13 procent van alle websites volgt de standaarden van het World Wide Web Consortium (W3C), zo blijkt uit een grootschalige studie van webbrowserbouwer Opera bij 3,5 miljoen url's. Het W3C, onder leiding van internetpionier Tim Berners-Lee, stelt zich al sinds 1994 tot doel om webstandaarden te creëren. Kennelijk wordt daar nog altijd weinig gevolg aan gegeven. Nog verbazender is dat slechts de helft van alle websites die claimen W3C-compliant te zijn dat effectief ook (nog) is. Gezocht naar een correlatie met de gebruikte editeertools blijkt dat pagina's die met Apple iWeb gecreëerd zijn, veruit het beste scoren. 81 procent van de iWeb-pagina's zijn W3C-compliant. Dreamweaver van Adobe haalt bijvoorbeeld maar 3,4 procent valabale websites. Opera gebruikt een zelf ontwikkelde toepassing, MAMA - voluit Metadata Analysis and Mining Application - om de pagina's te analyseren. Andere interessante statistieken die de toepassing genereerde, tonen bijvoorbeeld aan dat Apache met 67,7 procent van de pagina's veruit de meest gebruikte webserver is. Microsoft IIS haalt 25,9 procent. 35 procent van alle websites gebruikt Adobe Flash en slechts 3,2 procent gebruikt XMLHttpRequest, een belangrijk onderdeel van Ajax (voor het ontwerp van interactieve webpagina's). 8 op 10 websites hanteert CSS voor de vormgeving. 75 procent van de websites werkt met scripting, waarvan veruit het leeuwendeel met JavaScript.