Wereldwijd hebben vier op de tien mensen toegang tot het internet. In Europa loopt dat op tot bijna 80 procent.

Van de 25 landen met het laagste aantal internetgebruikers ter wereld, liggen er niet toevallig 21 in Afrika. Eritrea, Burundi, Somalië, Guinee, Tsjaad, Niger en Sierra Leone scoren het slechtst. De oorzaken zijn divers, onder meer een tekort aan stroom- en internetinfrastructuur, koopkracht en digitale ongeletterheid.

Ook taal speelt een rol. Wie Engels kan, maakt een grotere kans om toegang tot het internet te krijgen, bleek vorig jaar uit een studie van het Amerikaanse Pew-onderzoekscentrum.

Mobiele telefoons

Toch heeft Afrika heel wat digitaal potentieel. Het aantal mobiele telefoons stijgt er razendsnel. In Zuid-Afrika en Nigeria hebben al negen op de tien inwoners er een.

Smartphones, die toegang geven tot het internet, zijn minder wijdverbreid, maar ook dat aantal groeit sterk, vooral bij jongeren. In Zuid-Afrika heeft een derde van de inwoners al een smartphone.

Subsidie via telefoon

Het gebruik van mobiele apps kent dan ook een snelle ontwikkeling in sommige Afrikaanse landen. In Nigeria krijgen boeren hun subsidie rechtstreeks via een e-wallet, een elektronische portemonnee op hun mobiele telefoon. Zo blijft geld niet hangen bij corrupte tussenschakels.

De Duitse regering zet in haar ontwikkelingssamenwerking met Afrika zelfs volop in op digitalisering. Via het strategisch partnerschap Digital Africa bundelt ze de krachten met de privésector.

Wereld Economisch Forum

Het Wereld Economisch Forum (WEF) over Afrika, dat dit jaar plaatsvindt in het Rwandese Kigali (11 tot 13 mei), staat eveneens helemaal in het teken van de digitale economie.

In de aanloop naar de conferentie hebben meer dan duizend Global Shapers in 94 Afrikaanse steden de campagne #internet4all gelanceerd op Twitter. Global Shapers is een internationaal netwerk van twintigers "met een groot potentieel voor toekomstig leiderschap", een initiatief van het WEF. (IPS)

Wereldwijd hebben vier op de tien mensen toegang tot het internet. In Europa loopt dat op tot bijna 80 procent.Van de 25 landen met het laagste aantal internetgebruikers ter wereld, liggen er niet toevallig 21 in Afrika. Eritrea, Burundi, Somalië, Guinee, Tsjaad, Niger en Sierra Leone scoren het slechtst. De oorzaken zijn divers, onder meer een tekort aan stroom- en internetinfrastructuur, koopkracht en digitale ongeletterheid.Ook taal speelt een rol. Wie Engels kan, maakt een grotere kans om toegang tot het internet te krijgen, bleek vorig jaar uit een studie van het Amerikaanse Pew-onderzoekscentrum.Mobiele telefoonsToch heeft Afrika heel wat digitaal potentieel. Het aantal mobiele telefoons stijgt er razendsnel. In Zuid-Afrika en Nigeria hebben al negen op de tien inwoners er een.Smartphones, die toegang geven tot het internet, zijn minder wijdverbreid, maar ook dat aantal groeit sterk, vooral bij jongeren. In Zuid-Afrika heeft een derde van de inwoners al een smartphone.Subsidie via telefoonHet gebruik van mobiele apps kent dan ook een snelle ontwikkeling in sommige Afrikaanse landen. In Nigeria krijgen boeren hun subsidie rechtstreeks via een e-wallet, een elektronische portemonnee op hun mobiele telefoon. Zo blijft geld niet hangen bij corrupte tussenschakels.De Duitse regering zet in haar ontwikkelingssamenwerking met Afrika zelfs volop in op digitalisering. Via het strategisch partnerschap Digital Africa bundelt ze de krachten met de privésector.Wereld Economisch ForumHet Wereld Economisch Forum (WEF) over Afrika, dat dit jaar plaatsvindt in het Rwandese Kigali (11 tot 13 mei), staat eveneens helemaal in het teken van de digitale economie.In de aanloop naar de conferentie hebben meer dan duizend Global Shapers in 94 Afrikaanse steden de campagne #internet4all gelanceerd op Twitter. Global Shapers is een internationaal netwerk van twintigers "met een groot potentieel voor toekomstig leiderschap", een initiatief van het WEF. (IPS)