Het waarschuwingssysteem van de elektro-ingenieur, dat op militaire voertuigen moet worden gemonteerd, registreert automatisch de omgeving en vergelijkt deze beelden met eerdere opnames. Elke verandering wordt vervolgens geanalyseerd. De soldaat krijgt alleen de veranderingen die wijzen op de mogelijke aanwezigheid van een bom te zien. "Hierdoor kan een militair de juiste acties ondernemen, zoals tijdig stoppen voor verdere inspectie van de potentiële dreiging, of deze helemaal vermijden", zegt Van de Wouw.

Bermbommen zijn gemakkelijk te maken en te verbergen, en zeer dodelijk. Ze zijn daarom favoriet bij opstandelingen en terroristen overal in de wereld. In Afghanistan zijn bijvoorbeeld heel veel soldaten gesneuveld als gevolg van bermbommen en andere geïmproviseerde explosieven.

Volgens de TU Eindhoven is het systeem van Van de Wouw met succes getest op militair terrein van het Nederlands ministerie van Defensie. De promovendus werkt nu samen met Defensie om de technologie verder te ontwikkelen.

Het volledig proefschrift is hier te lezen in pdf-formaat.

Het waarschuwingssysteem van de elektro-ingenieur, dat op militaire voertuigen moet worden gemonteerd, registreert automatisch de omgeving en vergelijkt deze beelden met eerdere opnames. Elke verandering wordt vervolgens geanalyseerd. De soldaat krijgt alleen de veranderingen die wijzen op de mogelijke aanwezigheid van een bom te zien. "Hierdoor kan een militair de juiste acties ondernemen, zoals tijdig stoppen voor verdere inspectie van de potentiële dreiging, of deze helemaal vermijden", zegt Van de Wouw. Bermbommen zijn gemakkelijk te maken en te verbergen, en zeer dodelijk. Ze zijn daarom favoriet bij opstandelingen en terroristen overal in de wereld. In Afghanistan zijn bijvoorbeeld heel veel soldaten gesneuveld als gevolg van bermbommen en andere geïmproviseerde explosieven. Volgens de TU Eindhoven is het systeem van Van de Wouw met succes getest op militair terrein van het Nederlands ministerie van Defensie. De promovendus werkt nu samen met Defensie om de technologie verder te ontwikkelen.