Amerikaanse onderzoekers van de universiteit in Illinois hebben de ConceptNet 4, "één van de slimste computers ter wereld", onderworpen aan een IQ-test. Uit het onderzoek blijkt dat de computerprogramma's met kunstmatige intelligentie even slim zijn als een kleuter van vier.

Maar hoewel kinderen heel regelmatig scoren op de IQ-test, behaalde de computer eerder uiteenlopende resultaten: er werd goed gescoord op woordenschat en het herkennen van gelijkenissen, maar minder op logisch nadenken meer bepaald 'waarom'-vragen.

"Als een kind zo'n gevarieerde resultaten zou behalen, zou er sprake zijn van een afwijking", aldus onderzoeker Robert Sloan. "Programma's die logisch kunnen redeneren en waarom-vragen kunnen beantwoorden als een 8-jarig kind, zijn nog veraf."

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit in Illinois hebben de ConceptNet 4, "één van de slimste computers ter wereld", onderworpen aan een IQ-test. Uit het onderzoek blijkt dat de computerprogramma's met kunstmatige intelligentie even slim zijn als een kleuter van vier. Maar hoewel kinderen heel regelmatig scoren op de IQ-test, behaalde de computer eerder uiteenlopende resultaten: er werd goed gescoord op woordenschat en het herkennen van gelijkenissen, maar minder op logisch nadenken meer bepaald 'waarom'-vragen. "Als een kind zo'n gevarieerde resultaten zou behalen, zou er sprake zijn van een afwijking", aldus onderzoeker Robert Sloan. "Programma's die logisch kunnen redeneren en waarom-vragen kunnen beantwoorden als een 8-jarig kind, zijn nog veraf."