Smals, de ict-organisatie van de Belgische sociale zekerheid en gezondheidszorg, heeft zijn bestaande datacenter in Anderlecht stevig opgesmukt. Daarnaast komt er een nieuw datacenter aan de Brusselse Willebroekkaai.

In zijn datacenter van 1100 m² in Anderlecht heeft Smals de ruwbouw (met CIT-Blaton), elektriciteit (met Fabricom) en koeling (met SPIE) aangepast en/of vernieuwd. Voortaan combineert het datacenter luchtkoeling en waterkoeling. Voor die waterkoeling wordt voortaan koelwater uit het nabijgelegen kanaal Brussel-Charlerloi gehaald. Daarvoor sloot Smals een overeenkomst met de Haven van Brussel. Bij een omgevingstemperatuur van 4 graden of minder wordt ook buitenlucht gebruikt voor de koeling.

Samen met de opwaardering van elektrische installatie was het project goed voor een investering van meer dan een miljoen euro, al wil Smals-woordvoerder Jan-Frans Lemmens geen specifieke bedragen kwijt. Smals maakt zich wel sterk dat door die vernieuwing het totale stroomverbruik van de koeling zo'n 45 procent lager ligt.

Nieuw datacenter Daarnaast investeert Smals in de uitbouw van een nieuw datacenter, in het nieuwbouwproject UP-site aan de Brusselse Willebroekkaai. Daarin wordt een ruimte van 1800m² gehuurd om er een datacenter van zo'n 1000 m² in onder te brengen. Ook het nieuwe datacenter zal gebruik maken van energiezuinige technologie, waaronder waterkoeling via het nabijgelegen kanaal Brussel-Willebroek.

Over het budget voor dit project wil Smals nog niets kwijt. Maar, zo klinkt het bij Lemmens. "Aangezien de lopende opdracht in omvang groter is dan de upgrade in Anderlecht, zal het bedrag allicht hoger liggen." In de eerste helft van 2013 zou het nieuwe datacenter operationeel moeten zijn.

Smals, de ict-organisatie van de Belgische sociale zekerheid en gezondheidszorg, heeft zijn bestaande datacenter in Anderlecht stevig opgesmukt. Daarnaast komt er een nieuw datacenter aan de Brusselse Willebroekkaai. In zijn datacenter van 1100 m² in Anderlecht heeft Smals de ruwbouw (met CIT-Blaton), elektriciteit (met Fabricom) en koeling (met SPIE) aangepast en/of vernieuwd. Voortaan combineert het datacenter luchtkoeling en waterkoeling. Voor die waterkoeling wordt voortaan koelwater uit het nabijgelegen kanaal Brussel-Charlerloi gehaald. Daarvoor sloot Smals een overeenkomst met de Haven van Brussel. Bij een omgevingstemperatuur van 4 graden of minder wordt ook buitenlucht gebruikt voor de koeling. Samen met de opwaardering van elektrische installatie was het project goed voor een investering van meer dan een miljoen euro, al wil Smals-woordvoerder Jan-Frans Lemmens geen specifieke bedragen kwijt. Smals maakt zich wel sterk dat door die vernieuwing het totale stroomverbruik van de koeling zo'n 45 procent lager ligt. Nieuw datacenter Daarnaast investeert Smals in de uitbouw van een nieuw datacenter, in het nieuwbouwproject UP-site aan de Brusselse Willebroekkaai. Daarin wordt een ruimte van 1800m² gehuurd om er een datacenter van zo'n 1000 m² in onder te brengen. Ook het nieuwe datacenter zal gebruik maken van energiezuinige technologie, waaronder waterkoeling via het nabijgelegen kanaal Brussel-Willebroek. Over het budget voor dit project wil Smals nog niets kwijt. Maar, zo klinkt het bij Lemmens. "Aangezien de lopende opdracht in omvang groter is dan de upgrade in Anderlecht, zal het bedrag allicht hoger liggen." In de eerste helft van 2013 zou het nieuwe datacenter operationeel moeten zijn.