Een elektronisch te beheren elektriciteitsnetwerk of 'smart grid' heeft een belangrijk nadeel: het kan gehackt worden. Daarover debatteren securityexperts in de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten heeft president Barack Obama zijn schouders onder 'smart grid'-technologie gezet. In het economische stimuleringsplan is daarvoor 4,5 miljard dollar uitgetrokken.

Nu waarschuwt securitybedrijf IOActive dat een hacker met slechts 500 dollar aan materiaal en een achtergrond van software en elektronica een netwerk van slimme elektriciteitsmeters zou kunnen overnemen. Eenmaal in het systeem zou een hacker duizenden tot miljoenen meter kunnen manipuleren, bijvoorbeeld allemaal tegelijk afsluiten of de vraag naar energie enorm doen toenemen of afnemen. Daardoor zouden in de meest dramatische situatie reusachtige blackouts kunnen ontstaan, die in cascade andere delen van het netwerk zouden kunnen aantasten. "Niemand weet hoe ver dit zou kunnen gaan", klinkt het op CNN.

Andere securityexperts sussen dat de meters almaar veiliger of 'beter beveiligd' worden. Toch raden sommigen aan de uitrol van smart grids wat af te remmen tot de grootste zwakke plekken zijn gedicht.

Ook in ons land neemt netbeheerder Eandis stappen richting een 'smart grid'. [Onlangs meldde Eandis] dat de komende vier jaar elektronische - 'slimme' - meters zullen worden getest. Van 2009 tot 2012 is daarvoor 135 miljoen euro begroot. Tegen 2019 zou iedereen moeten voorzien zijn van een slimme meter. Dat zou zo'n 1,3 miljard euro gaan kosten.

Bij ons is een belangrijk element van de discussie wie zal instaan voor het beheer van de data uit de slimme meters. Die partij heeft immers inzicht in de gebruikersprofielen. Bij Eandis zijn ze alvast van mening dat die taak hen toekomt, omdat ze onafhankelijk zijn van de marktspelers en ze de data nodig hebben voor het beheer van het netwerk.

Een elektronisch te beheren elektriciteitsnetwerk of 'smart grid' heeft een belangrijk nadeel: het kan gehackt worden. Daarover debatteren securityexperts in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten heeft president Barack Obama zijn schouders onder 'smart grid'-technologie gezet. In het economische stimuleringsplan is daarvoor 4,5 miljard dollar uitgetrokken. Nu waarschuwt securitybedrijf IOActive dat een hacker met slechts 500 dollar aan materiaal en een achtergrond van software en elektronica een netwerk van slimme elektriciteitsmeters zou kunnen overnemen. Eenmaal in het systeem zou een hacker duizenden tot miljoenen meter kunnen manipuleren, bijvoorbeeld allemaal tegelijk afsluiten of de vraag naar energie enorm doen toenemen of afnemen. Daardoor zouden in de meest dramatische situatie reusachtige blackouts kunnen ontstaan, die in cascade andere delen van het netwerk zouden kunnen aantasten. "Niemand weet hoe ver dit zou kunnen gaan", klinkt het op CNN. Andere securityexperts sussen dat de meters almaar veiliger of 'beter beveiligd' worden. Toch raden sommigen aan de uitrol van smart grids wat af te remmen tot de grootste zwakke plekken zijn gedicht. Ook in ons land neemt netbeheerder Eandis stappen richting een 'smart grid'. [Onlangs meldde Eandis] dat de komende vier jaar elektronische - 'slimme' - meters zullen worden getest. Van 2009 tot 2012 is daarvoor 135 miljoen euro begroot. Tegen 2019 zou iedereen moeten voorzien zijn van een slimme meter. Dat zou zo'n 1,3 miljard euro gaan kosten. Bij ons is een belangrijk element van de discussie wie zal instaan voor het beheer van de data uit de slimme meters. Die partij heeft immers inzicht in de gebruikersprofielen. Bij Eandis zijn ze alvast van mening dat die taak hen toekomt, omdat ze onafhankelijk zijn van de marktspelers en ze de data nodig hebben voor het beheer van het netwerk.