Uit de test blijkt dat 38 procent (42 toestellen) van de onderzochte smartphones gevoelig is voor deze zogenoemde fotohack.

Volgens de bond zijn onder meer telefoons van Samsung (Galaxy A7 en A8), Huawei (P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact) kwetsbaar. Gebruikers van deze toestellen wordt geadviseerd om alleen een vergrendelcode of een vingerafdruk te gebruiken.

Niet alle toestellen van genoemde merken zijn met een foto van de gebruiker te kraken. De Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro hebben wel een goede gezichtsherkenningsfunctie, zegt de Consumentenbond. Ook de iPhones van Apple zijn veilig.

Uit de test blijkt dat 38 procent (42 toestellen) van de onderzochte smartphones gevoelig is voor deze zogenoemde fotohack.Volgens de bond zijn onder meer telefoons van Samsung (Galaxy A7 en A8), Huawei (P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact) kwetsbaar. Gebruikers van deze toestellen wordt geadviseerd om alleen een vergrendelcode of een vingerafdruk te gebruiken.Niet alle toestellen van genoemde merken zijn met een foto van de gebruiker te kraken. De Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro hebben wel een goede gezichtsherkenningsfunctie, zegt de Consumentenbond. Ook de iPhones van Apple zijn veilig.