Een chip in je schouder en minuscule chips in de pillen die je moet nemen. Dat moet patiënten helpen herinneren om hun medicijnen tijdig in te nemen. De Zwitserse farmagroep Novartis is dat nieuwe systeem aan het testen.

Novartis test een systeem dat ontwikkeld is door Proteus Biomedical. Daarmee zou een patiënt chip in de schouder krijgen. De pillen die de patiënt moet nemen, bevatten ook minuscule chips. Als ze niet volgens het doktersvoorschrift worden ingenomen, krijgt de patiënt een herinneringssms'je van zijn pillen.

De idee is om een manier te vinden waarmee patiënten aangezet worden om hun medicijnen in te nemen op de gepaste tijdstippen. Een en ander kadert in een discussie in de medische wereld rond het schijnbaar beperkte effect van sommige geneesmiddelen. Dat omdat patiënten, als ze niet meer (bijvoorbeeld in een ziekenhuis) van naderbij worden opgevolgd, vaak het doktersvoorschrift rond medicijnen niet goed opvolgen. De redenen daarvoor zijn legio: vergeetachtigheid, onaangename bijwerkingen, niet snel genoeg effect ondervinden, ...

Daarvoor een oplossing vinden is dus 'big business', schrijft The Financial Times. Zo heeft farmabedrijf Pfizer ook al een systeem ontwikkeld om patiënten automatisch op te bellen en ze zo aan te zetten hun medicatie te nemen.

Volgens de recente tests van Novartis zou de opvolging van medische voorschriften dankzij het systeem tussen 30 tot 80 procent beter zijn na een half jaar. Het bedrijf benadrukt dat het ernstig samenwerkt met regulatoren en artsen om bezorgdheid over het product uit de wereld te helpen.

Een chip in je schouder en minuscule chips in de pillen die je moet nemen. Dat moet patiënten helpen herinneren om hun medicijnen tijdig in te nemen. De Zwitserse farmagroep Novartis is dat nieuwe systeem aan het testen. Novartis test een systeem dat ontwikkeld is door Proteus Biomedical. Daarmee zou een patiënt chip in de schouder krijgen. De pillen die de patiënt moet nemen, bevatten ook minuscule chips. Als ze niet volgens het doktersvoorschrift worden ingenomen, krijgt de patiënt een herinneringssms'je van zijn pillen. De idee is om een manier te vinden waarmee patiënten aangezet worden om hun medicijnen in te nemen op de gepaste tijdstippen. Een en ander kadert in een discussie in de medische wereld rond het schijnbaar beperkte effect van sommige geneesmiddelen. Dat omdat patiënten, als ze niet meer (bijvoorbeeld in een ziekenhuis) van naderbij worden opgevolgd, vaak het doktersvoorschrift rond medicijnen niet goed opvolgen. De redenen daarvoor zijn legio: vergeetachtigheid, onaangename bijwerkingen, niet snel genoeg effect ondervinden, ... Daarvoor een oplossing vinden is dus 'big business', schrijft The Financial Times. Zo heeft farmabedrijf Pfizer ook al een systeem ontwikkeld om patiënten automatisch op te bellen en ze zo aan te zetten hun medicatie te nemen. Volgens de recente tests van Novartis zou de opvolging van medische voorschriften dankzij het systeem tussen 30 tot 80 procent beter zijn na een half jaar. Het bedrijf benadrukt dat het ernstig samenwerkt met regulatoren en artsen om bezorgdheid over het product uit de wereld te helpen.