Snapchat voor iedereen boven de 25: ‘Wanneer moet ik mijn tetten laten zien?’
Snapchat is immens populair onder pubers, maar mensen boven de 25 lijken een gen te missen waardoor ze er niets van snappen. Om het te begrijpen moet er door hen daarom aardig wat tijd in geïnvesteerd worden (die ze niet hebben). De 25+ers haken dus af bij het sociale netwerk, maar dat is net de bedoeling.
Toen ik vrienden van rond de 30 vroeg wat ze van Snapchat vonden kreeg ik geen antwoord, maar een wedervraag: ‘Wat is dat?’ Een paar hadden een vaag beeld van wat het is: ‘Je moet er chatten en dingen op posten toch?’ en ‘Ik denk dat het te maken heeft met foto’s van je eigen piemel maken en die random naar mensen sturen, zo klinkt het in ieder geval.’ Beiden hadden ze deels gelijk, maar een echte omschrijving is het nog niet – de generatiekloof was duidelijk.
Communiceren met selfies
Een 29-jarige redacteur van Buzzfeed vroeg daarom aan zijn 13-jarige zusje of ze Snapchat aan hem uit kon leggen. Vol verbazing zag hij hoe ze 40 snaps van vrienden beantwoordde in minder dan een minuut. Het ging hierbij niet om een nieuw wereldrecord, maar om een vorm van communicatie. Haar score met haar nieuwe account van 1,5 maand oud was 103.000. Een score? Snapchat houdt een score bij van het aantal verzonden en ontvangen snaps en uw activiteit. Ter vergelijking: mijn score is na een paar maanden 202.
Toegegeven, in plaats van de honderden vrienden die het 13-jarige meisje op het sociale netwerk heeft heb ik er een stuk of 5 – het is als 28-jarige lastig om met anderen te snappen als ze niet weten wat het is.
Ook heb ik niet tientallen snaps beantwoord voor het ontbijt. Waar vroeger foto’s gebruikt werden om een moment vast te leggen, zijn ze nu een communicatiemiddel. Een gesprek voeren kan een 13-jarige op basis van selfies en ze gaan feitelijk nergens over: ‘Ik zie niet echt wat ze sturen. Ik druk er te snel doorheen’, zegt ze tegen Buzzfeed. Op Snapchat gaat het over ‘het moment delen’, zegt Snapchat-CEO Evan Spiegel. Maar wat is het nut van iets delen wanneer de andere kant er zonder naar te kijken op reageert?
Toch werkt de formule van Spiegel, de oprichter van het sociale netwerk die op zijn 23e een bod van 3 miljard niet accepteerde. Hij wilde niet dat zijn geesteskind overgenomen werd door Facebook. Hij zag de potentie en werd in de techwereld veelal uitgelachen, want op dat moment werd het sociale netwerk voornamelijk gebruikt om seksueel getinte foto’s door te sturen die na een paar seconden weer verdwenen – iets waarvan bijna niemand verwachtte dat het verder kon groeien.
Maar inmiddels worden er evenveel video’s op Snapchat bekeken als op Facebook – zo’n 8 miljard per dag – en is het 16 miljard dollar waard. Spiegel (inmiddels 25 jaar oud) weet wat er bij de jeugd speelt en daar horen geen ouders, tantes of zelfs je oma bij – zoals op Facebook. ‘We hebben het erg moeilijk gemaakt voor ouders om hun kinderen in verlegenheid te brengen’, zei de CEO onlangs. Maar hoe moet je er aan beginnen als je geboortejaar ver voor het millennium ligt?
Spiegel nam vorig jaar een kneuterig filmpje op om het uit te leggen:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat is Snapchat?
Een sociaal netwerk waar je berichten foto’s en video’s binnen een aantal seconden van verdwijnen. Hoelang een bericht zichtbaar is bepaal je zelf. Dat maakt het ideaal om er berichten op te zetten die je niet op Facebook, Twitter of Instagram plaatst. Daar blijven je berichten altijd online staan en kunnen er jaren later nog (ongewenste) herinneringen naar boven worden gehaald. Mensen zetten er daarom persoonlijkere dingen op en passen minder censuur toe. Niet ieder bericht hoeft perfect te zijn en dat maakt het net interessanter dan bijvoorbeeld Facebook, waar veel mensen doen alsof het altijd goed gaat.
Hoe werkt het?
Om de app te gebruiken moet je uiteraard een account aanmaken en vrienden toevoegen. Let er in het begin op dat de schermnaam later niet aan te passen is, dus kies iets dat de tand des tijds kan doorstaan. Het vinden van bekenden is niet heel makkelijk, omdat je de precieze schermnaam moet weten (om het gebruik voor ouderen moeilijker te maken). Ook kan je gebruikmaken van het adresboek op je telefoon. Naast bekenden kan je ook BV’s of andere beroemdheden volgen. Lijstjes met beroemdheden zijn simpelweg te Googelen.
In de app is het beginscherm altijd de plek waar je een foto of video kunt maken. Als je naar links veegt zie je de mensen die je volgt en waar je privéberichten mee kunt delen. Rechts van het beginscherm vindt je de ‘verhalen’ van mensen die je volgt. Dit is de publieke kant van Snapchat. Je kan er zelf voor kiezen of je een snap privé deelt of publiek – in je verhaal dus. Verhalen blijven 24 uur in chronologische volgorde zichtbaar voor je volgers.
Als je een foto of video maakt kan je er filters overheen leggen. Als je bij een selfie op je eigen geschikt drukt in het scherm verschijnen er mogelijke filters in beeld.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
En wanneer moet ik dan mijn tetten/fluit laten zien?
Bovenstaande was een niet al te serieuze vraag van een collega, maar het onderwerp speelt zoals eerder gezegd zeker.
Niet is het verantwoorde antwoord, zeker voor mannen – geen vrouw zit daar op te wachten. Maar als je het toch graag wil doen is het aan te raden dit in de privéchat te doen. Bedenk wel dat je snaps na een paar seconden verdwijnen, maar de ander alsnog een screenshot kan maken. Je krijgt hier vervolgens een melding van, maar die foto krijg je niet meer terug.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier