Uit de analyse blijkt dat, om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden, de emissienormen voor nieuwe auto's dubbel zo streng moeten worden tegen 2030 en twintig jaar later de helft van de nieuwe auto's elektrisch moet zijn.

Maar de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming onder 1,5 graden gehouden moet worden om de ergste gevolgen te vermijden. De internationale gemeenschap nam zich op de klimaattop in Parijs dan ook voor om de klimaatverandering zo dicht mogelijk bij die drempel te houden.

In dat strengere scenario moeten de veranderingen in de transportsector veel sneller gebeuren, stelt de studie. In 2050 al mogen dan helemaal geen conventionele auto's meer rondrijden, en gezien auto's zo'n vijftien jaar gebruikt worden, moeten dus de laatste exemplaren verkocht zijn voor 2035.

Grootschalige verschuiving

"Strengere uitstootregels kunnen de transportsector maar tot een bepaald punt brengen", zegt Markus Hagemann van de denktank NewClimate Institute, die meewerkte aan de studie. "Het is duidelijk dat, om de doelstelling van 1,5 graden te halen, de wereld een grootschalige verschuiving moet maken naar voertuigen zonder uitstoot."

Medeauteur Yvonne Deng van onderzoeksbureau Ecofys is het daarmee eens. "Naast broodnodige veranderingen in ons transportgedrag heeft de sector geen andere mogelijkheid dan te kiezen voor voertuigen zonder uitstoot. In het geval van elektrische voertuigen betekent dat ook dat ze opgeladen moeten worden met hernieuwbare energie."

Maar zelfs 2035 kan mogelijk te laat zijn, waarschuwen de auteurs. Hoe vroeger het transportsysteem klimaatneutraal wordt, hoe minder de wereld afhankelijk is van negatieve emissiesystemen, die nog op grote schaal hun nut moeten bewijzen.

Goedkoper

Vandaag maakt de elektrische auto nog maar 1 procent uit van het wagenpark, maar de opmars kan veel sneller gaan dan verwacht. Eerder dit jaar stelden analisten van het gerenommeerde bureau Bloomberg New Energy Finance dat elektrische auto's al in 2022 de goedkoopste optie kunnen worden, zelfs zonder subsidies van de overheid.

Tegen 2040 zal volgens Bloomberg meer dan een derde van alle nieuwe wagens die wereldwijd verkocht worden elektrisch zijn, goed voor 41 miljoen auto's per jaar. Als ze ook doorbreken in de voertuigenparken van bedrijven, kan dat aandeel zelfs stijgen tot de helft. De studie ziet na 2030 ook de verkoop van hybride-wagens terugvallen, naarmate de elektrische voertuigen nog goedkoper worden.

(IPS)

Uit de analyse blijkt dat, om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden, de emissienormen voor nieuwe auto's dubbel zo streng moeten worden tegen 2030 en twintig jaar later de helft van de nieuwe auto's elektrisch moet zijn.Maar de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming onder 1,5 graden gehouden moet worden om de ergste gevolgen te vermijden. De internationale gemeenschap nam zich op de klimaattop in Parijs dan ook voor om de klimaatverandering zo dicht mogelijk bij die drempel te houden.In dat strengere scenario moeten de veranderingen in de transportsector veel sneller gebeuren, stelt de studie. In 2050 al mogen dan helemaal geen conventionele auto's meer rondrijden, en gezien auto's zo'n vijftien jaar gebruikt worden, moeten dus de laatste exemplaren verkocht zijn voor 2035.Grootschalige verschuiving"Strengere uitstootregels kunnen de transportsector maar tot een bepaald punt brengen", zegt Markus Hagemann van de denktank NewClimate Institute, die meewerkte aan de studie. "Het is duidelijk dat, om de doelstelling van 1,5 graden te halen, de wereld een grootschalige verschuiving moet maken naar voertuigen zonder uitstoot."Medeauteur Yvonne Deng van onderzoeksbureau Ecofys is het daarmee eens. "Naast broodnodige veranderingen in ons transportgedrag heeft de sector geen andere mogelijkheid dan te kiezen voor voertuigen zonder uitstoot. In het geval van elektrische voertuigen betekent dat ook dat ze opgeladen moeten worden met hernieuwbare energie."Maar zelfs 2035 kan mogelijk te laat zijn, waarschuwen de auteurs. Hoe vroeger het transportsysteem klimaatneutraal wordt, hoe minder de wereld afhankelijk is van negatieve emissiesystemen, die nog op grote schaal hun nut moeten bewijzen.GoedkoperVandaag maakt de elektrische auto nog maar 1 procent uit van het wagenpark, maar de opmars kan veel sneller gaan dan verwacht. Eerder dit jaar stelden analisten van het gerenommeerde bureau Bloomberg New Energy Finance dat elektrische auto's al in 2022 de goedkoopste optie kunnen worden, zelfs zonder subsidies van de overheid.Tegen 2040 zal volgens Bloomberg meer dan een derde van alle nieuwe wagens die wereldwijd verkocht worden elektrisch zijn, goed voor 41 miljoen auto's per jaar. Als ze ook doorbreken in de voertuigenparken van bedrijven, kan dat aandeel zelfs stijgen tot de helft. De studie ziet na 2030 ook de verkoop van hybride-wagens terugvallen, naarmate de elektrische voertuigen nog goedkoper worden.(IPS)