China herbevestigt zijn positie als land met de krachtigste supercomputer. De beste Europese supercomputer staat op de zesde plaats.

Voor de derde keer op rij staat de Chinese Tianhe-2 ('de Melkweg-2') supercomputer op de eerste plaats in de ranking. Het systeem is met een rekenkracht van 33, 86 petaflops de snelste computer op aarde. De machine wordt gebruikt door de 'Universiteit van Defensietechnologie' in de Chinese stad Guangzhou.

Op de tweede plaats staat de Titan met een snelheid van 17,59 petaflop per seconde. Deze machine, bestaande uit een Cray XK7, staat op naam van het Amerikaanse energiedepartement.

De snelste supercomputer van Europa vinden we terug in Zwitserland. Het Zwitsers nationaal supercomputing centrum CSCS in Lugano heeft met zijn Piz Daint, een Cray XC30, de snelste computer van Europa aan 6,27 petaflop per seconde.

Iets lager in de ranking vinden we de zogenaamde 'Juqeen' terug. Een IBM BlueGene/Q systeem uit het Forschungzentrum Jülich in Duitsland. Dit toestel staat op de achtste plaats maar IBM en Jülich hebben samengewerkt voor supersnel geheugen. Het gaat om BGAS, wat staat voor Blue Gene Active Storage. Flashgeheugen dat aan een zeer hoge snelheid kan lezen en schrijven.

Opvallend is dat de top 10 ongeveer hetzelfde is gebleven. Enkel op de tiende plaats staat een nieuw systeem, een Cray XC30, met Intel Xeon E5-processors. Ook deze computer wordt gebruikt door de Amerikaanse overheid.

De Chinezen maken hun Tianhe-2 steeds krachtiger, maar daarbij wordt er nauwelijks gekeken naar de effectiviteit en naar de hoeveelheid energie die nodig is. Het eindresultaat is een rekenkracht van 33,86 petaflops. Hiervoor zijn meer dan 3 miljoen Intel chips nodig.

China herbevestigt zijn positie als land met de krachtigste supercomputer. De beste Europese supercomputer staat op de zesde plaats.Voor de derde keer op rij staat de Chinese Tianhe-2 ('de Melkweg-2') supercomputer op de eerste plaats in de ranking. Het systeem is met een rekenkracht van 33, 86 petaflops de snelste computer op aarde. De machine wordt gebruikt door de 'Universiteit van Defensietechnologie' in de Chinese stad Guangzhou.Op de tweede plaats staat de Titan met een snelheid van 17,59 petaflop per seconde. Deze machine, bestaande uit een Cray XK7, staat op naam van het Amerikaanse energiedepartement.De snelste supercomputer van Europa vinden we terug in Zwitserland. Het Zwitsers nationaal supercomputing centrum CSCS in Lugano heeft met zijn Piz Daint, een Cray XC30, de snelste computer van Europa aan 6,27 petaflop per seconde.Iets lager in de ranking vinden we de zogenaamde 'Juqeen' terug. Een IBM BlueGene/Q systeem uit het Forschungzentrum Jülich in Duitsland. Dit toestel staat op de achtste plaats maar IBM en Jülich hebben samengewerkt voor supersnel geheugen. Het gaat om BGAS, wat staat voor Blue Gene Active Storage. Flashgeheugen dat aan een zeer hoge snelheid kan lezen en schrijven.Opvallend is dat de top 10 ongeveer hetzelfde is gebleven. Enkel op de tiende plaats staat een nieuw systeem, een Cray XC30, met Intel Xeon E5-processors. Ook deze computer wordt gebruikt door de Amerikaanse overheid.De Chinezen maken hun Tianhe-2 steeds krachtiger, maar daarbij wordt er nauwelijks gekeken naar de effectiviteit en naar de hoeveelheid energie die nodig is. Het eindresultaat is een rekenkracht van 33,86 petaflops. Hiervoor zijn meer dan 3 miljoen Intel chips nodig.