'Sociale media niet slecht voor taalgebruik'

09/01/19 om 06:30 - Bijgewerkt om 08:31

Bron: Anp

Jongeren die vaak berichtendiensten als WhatsApp gebruiken, schrijven speelser en beknopter, maar dat is niet slecht voor hun spellingsvaardigheden, zegt taalwetenschapper Lieke Verheijen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij deed onderzoek naar het taalgebruik in WhatsApp-berichtjes onder scholieren.

'Sociale media niet slecht voor taalgebruik'

© iStock

Volgens Verheijen is actief gebruik van WhatsApp goed voor spelling in schoolteksten: ''Vooral bij tieners leidt het tot minder spelfouten. En jongeren die sociale media op een actieve en talig creatieve manier gebruiken, schrijven juist schoolteksten van hogere kwaliteit.''

Wie echter alleen maar een beetje andermans berichtjes ontvangt, gaat wel slechter schrijven, ''met name lager opgeleide jongeren", aldus Verheijen van de Radboud. Ook presteren jongeren die op sociale media vertrouwen op woordvoorspellers en autocorrectie volgens haar slechter op school wat betreft spelling.

Verheijen deed een studie naar de teksten van sms'jes, tweets, WhatsApp-berichten en MSN-chats van jongeren. Ze nam een enquête af en testte schrijfvaardigheid.

Onze partners