SoftBank bezit nu 15 procent van Uber

Uber CEO Dara Khosrowshahi © Reuters
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Japanse investeringsgigant SoftBank en zijn mede-investeerders hebben 18 procent van Uber in handen gekregen. Dat is een eerste grote overwinning voor de nieuwe CEO van het bedrijf, die de toekomst van de taxidienst iets rooskleuriger moet maken.

SoftBank moest tegen 28 december minstens 13,4 procent van de aandelen van het bedrijf in handen krijgen om de deal te laten doorgaan. Dat is bij deze ruimschoots gelukt. Volgens de Wall Street Journal zou SoftBank 15 procent van Uber’s aandelen hebben, en de mede-investeerders bijna 3 procent. Uber is een privaat bedrijf, dat nog niet op de beurs zit. De houders van grote hoeveelheden aandelen krijgen dan ook een belangrijke zeg in de toekomst en het dagelijks bestuur van het bedrijf.

Wat betekent dat voor Uber?

De deal wordt gezien als een overwinning voor de nieuwe CEO Dara Khosrowshahi, omdat ze de macht van het bedrijf deels weghaalt bij twee grote partijen, de voormalige CEO en oprichter Travis Kalanick en een van de eerste investeerders, Benchmark. Die twee zitten allebei in de Raad van Bestuur, waar ze er lustig op los kibbelen. Verwacht wordt dat na deze deal Benchmark bijvoorbeeld zijn rechtszaak tegen Kalanick zal staken. Om enige professionaliteit terug in de hoogste regionen van Uber te krijgen, wordt de Raad van Bestuur ook verder uitgebreid naar 17 mensen. Twee daarvan komen van SoftBank.

Die SoftBank is een gigant in de techwereld, vooral dan in Azië. Uber heeft daarmee dus ook een waardevolle partner binnengehaald om bijvoorbeeld deals uit te werken met andere start-ups in dezelfde sector. Het is eens wat anders dan iedereen tegen de schenen schoppen.

Voor de eerste investeerders en vroege medewerkers die hun aandelen verkocht hebben, is dit een beetje zoals de lotto winnen. SoftBank heeft ettelijke miljarden uitgegeven, 33 dollar per aandeel, om zijn overeenkomst veilig te stellen. Dat is 30 procent minder dan de laatste schatting van Uber’s waarde, maar voor een deal zo groot als deze is het niet ongebruikelijk. Onder meer de eerder genoemde Benchmark en venture capitalist Menlo ventures hebben (een deel van) hun aandelen verkocht.

Enkele andere aandeelhouders hebben hun aandelen ook verkocht op vraag van CEO Dara Khosrowshahi. Die hoopt, na een jaar vol schandalen rond seksuele intimidatie, diefstal van intellectueel eigendom, gigantische datalekken, strubbelingen met verschillende overheden en gewoon puur wanbeheer, de kar van het bedrijf recht te trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content