Het lijkt een spookachtig idee, maar met diminished reality software kun je objecten bij het opnemen van video in real time laten verdwijnen.

Software maakt het mogelijk om steeds eenvoudiger de werkelijkheid te manipuleren. Augmented reality of toegevoegde werkelijkheid is in volle ontwikkeling. Aan beelden die je bekijkt op het scherm van een camera wordt computergegenereerde informatie toegevoegd. Zo kun je bij nieuwe smartphones de camera richten op een omgeving en krijg je op het scherm bijvoorbeeld informatie over nabijgelegen cafés en restaurants.

Het kan natuurlijk ook andersom en dat heet dan diminished reality of verminderde werkelijkheid. Terwijl je er met je neus op staat te kijken slaagt een team van de Technische Universiteit van Ilmenau erin om tijdens het opnemen van video voorwerpen van het scherm te laten verdwijnen. Het volstaat om een cirkel rond een object te trekken en het ding verdwijnt van het scherm.

De software slaagt erin om tijdens het bewegen van een camera in een 3D-omgeving het beeldfragment met het omcirkelde voorwerp af te breken en weer op te bouwen in slechts 40 milliseconden per frame met behulp van tracking algoritmes en giswerk om de illusie te handhaven. Voorlopig draait hun toepassing op Windows, maar het team heeft plannen om het ook voor Android te ontwikkelen. Misschien moeten ze maar een kleine variant van het acroniem WYSIWYG claimen, namelijk WYSIWIG: What You See Is What Is Gone.

Het lijkt een spookachtig idee, maar met diminished reality software kun je objecten bij het opnemen van video in real time laten verdwijnen. Software maakt het mogelijk om steeds eenvoudiger de werkelijkheid te manipuleren. Augmented reality of toegevoegde werkelijkheid is in volle ontwikkeling. Aan beelden die je bekijkt op het scherm van een camera wordt computergegenereerde informatie toegevoegd. Zo kun je bij nieuwe smartphones de camera richten op een omgeving en krijg je op het scherm bijvoorbeeld informatie over nabijgelegen cafés en restaurants. Het kan natuurlijk ook andersom en dat heet dan diminished reality of verminderde werkelijkheid. Terwijl je er met je neus op staat te kijken slaagt een team van de Technische Universiteit van Ilmenau erin om tijdens het opnemen van video voorwerpen van het scherm te laten verdwijnen. Het volstaat om een cirkel rond een object te trekken en het ding verdwijnt van het scherm. De software slaagt erin om tijdens het bewegen van een camera in een 3D-omgeving het beeldfragment met het omcirkelde voorwerp af te breken en weer op te bouwen in slechts 40 milliseconden per frame met behulp van tracking algoritmes en giswerk om de illusie te handhaven. Voorlopig draait hun toepassing op Windows, maar het team heeft plannen om het ook voor Android te ontwikkelen. Misschien moeten ze maar een kleine variant van het acroniem WYSIWYG claimen, namelijk WYSIWIG: What You See Is What Is Gone.