De beste vooruitzichten zijn er dit jaar voor de functie 'software-ontwikkelaar'. Dat stelt althans de Amerikaanse jobsite CareerCast.com op basis van eigen onderzoek.

CareerCast.com nam 200 jobs onder de loep op basis van 5 criteria: werkomgeving, fysieke eisen, vooruitzichten, inkomen en stress. Op basis van de scores kwamen de onderzoekers tot een ranglijst van 'beste jobs' (op de Amerikaanse markt).

Dit jaar springt software-ontwikkelaar naar de eerste plaats. Dat is volgens de jobsite te danken aan de boomende vraag naar webapplicaties en de populariteit van cloud computing. "Dat heeft ervoor gezorgd dat de jobmarkt voor softwareontwikkelaars breder en diverser is geworden. Zo wordt het criterium 'stress' beter dankzij factoren als groeipotentieel en concurrentie. Dat doordat werknemers wat minder vasthangen aan hun werkgevers of kwetsbaar zijn voor outsourcing."

Het gaat er volgens CareerCast.com niet om welke jobs uitblinken in één bepaald criterium. Ze moeten op elk vlak goed scoren om uiteindelijk bovenaan te komen in de lijst. De functie software-ontwikkelaar scoorde voor bijna elk criterium beter dan de 15de plaats. Enkel loon haalde (een nog respectabele) 23ste plaats. "Dat betekent dat gemiddeld bekeken deze job een comfortabele werkomgeving biedt met weinig fysieke eisen, een hoger dan gemiddeld inkomen, dat er sterk voor de functie gerekruteerd wordt en dat er relatief gezien weinig stress mee gepaard gaat", aldus nog de jobsite.

Op de vijfde plaats volgt nog een andere 'it-gerelateerde' functie, namelijk die van systeemanalist. Op de tweede plaats staat 'wiskundige'. De beste job van vorig jaar, actuaris, zakt nu naar de derde plaats door de onzekerheid op de verzekeringenmarkt in VS. Plaats vier is voor de functie 'statisticus'.

De top 10 van 2011: 1. Software-ontwikkelaar

2. Wiskundige

3. Actuaris

4. Statisticus

5. Systeemanalist

6. Weerkundige

7. Bioloog

8. Historicus

9. Audioloog

10. Mondhygiënist

De beste vooruitzichten zijn er dit jaar voor de functie 'software-ontwikkelaar'. Dat stelt althans de Amerikaanse jobsite CareerCast.com op basis van eigen onderzoek. CareerCast.com nam 200 jobs onder de loep op basis van 5 criteria: werkomgeving, fysieke eisen, vooruitzichten, inkomen en stress. Op basis van de scores kwamen de onderzoekers tot een ranglijst van 'beste jobs' (op de Amerikaanse markt). Dit jaar springt software-ontwikkelaar naar de eerste plaats. Dat is volgens de jobsite te danken aan de boomende vraag naar webapplicaties en de populariteit van cloud computing. "Dat heeft ervoor gezorgd dat de jobmarkt voor softwareontwikkelaars breder en diverser is geworden. Zo wordt het criterium 'stress' beter dankzij factoren als groeipotentieel en concurrentie. Dat doordat werknemers wat minder vasthangen aan hun werkgevers of kwetsbaar zijn voor outsourcing." Het gaat er volgens CareerCast.com niet om welke jobs uitblinken in één bepaald criterium. Ze moeten op elk vlak goed scoren om uiteindelijk bovenaan te komen in de lijst. De functie software-ontwikkelaar scoorde voor bijna elk criterium beter dan de 15de plaats. Enkel loon haalde (een nog respectabele) 23ste plaats. "Dat betekent dat gemiddeld bekeken deze job een comfortabele werkomgeving biedt met weinig fysieke eisen, een hoger dan gemiddeld inkomen, dat er sterk voor de functie gerekruteerd wordt en dat er relatief gezien weinig stress mee gepaard gaat", aldus nog de jobsite. Op de vijfde plaats volgt nog een andere 'it-gerelateerde' functie, namelijk die van systeemanalist. Op de tweede plaats staat 'wiskundige'. De beste job van vorig jaar, actuaris, zakt nu naar de derde plaats door de onzekerheid op de verzekeringenmarkt in VS. Plaats vier is voor de functie 'statisticus'. De top 10 van 2011: 1. Software-ontwikkelaar 2. Wiskundige 3. Actuaris 4. Statisticus 5. Systeemanalist 6. Weerkundige 7. Bioloog 8. Historicus 9. Audioloog 10. Mondhygiënist