De New York beurs perikelen van voorbije woensdag zijn de schuld van een software bug, aldus Knight Capital Group, en brengen nu het bedrijf zelf op de knieën.

De start van de New York Stock Exchange (NYSE) beurssessie op 1 augustus verliep in een grootse verwarring door wild fluctuerende koersen. De beurs heeft uiteindelijk het koersverloop van 148 aandelen gecontroleerd en de transacties rond zes aandelen geannuleerd.

De schuldige bleek Knight Capital Group te zijn, een van de zes zogenaamde 'designated market makers' die de verantwoordelijkheid hebben op de beurs van New York om het beursverloop vlotter te laten verlopen. In een interview met Bloomberg televisie erkent Knight ceo Thomas Joyce dat de verwarring te wijten was aan "een software bug. Het was helaas een grote software bug." En ja, "technology breaks."

Dat ondergraaft volgens markwaarnemers ondertussen wel het vertrouwen in de markt, want de beurshandel wordt vandaag in belangrijke mate gedreven door computerprogramma's. Dergelijke 'algoritmische handel' leidde eerder al op 6 mei 2010 tot een 'flash crash', waarbij de beursindex met honderden punten in seconden omlaag dook. Ook de beursintroductie van Facebook had te lijden onder electronische handelsproblemen. In het bijzonder de uiterst snelle handelssystemen (die continu, in nanoseconden orders plaatsen) en de soms gebrekkige 'intelligentie' van de beslissingsalgoritmen in de soft baren zorgen. Na de flash crash werden wel 'zekeringen' (circuit breakers) ingebouwd, om snelle fluctuaties te dempen en te stoppen, maar die hebben wel een zekere reactietijd, terwijl ze blijkbaar ook niet tijdens de eerste 15 minuten van een sessie actief zijn. Dit blijft dus een grote uitdaging voor de toezicht instanties om dit probleem aan te pakken, zeker nu het grootste deel van de handel door dergelijke software wordt bepaald.

Bedrijf keldert Het resultaat is wel dat het aandeel van Knight al twee dagen op rij keldert (al min 60%), en het bedrijf tegen een vermoedelijk verlies van zo'n 440 miljoen dollar aankijkt. Het moet immers het overgrote deel van de transacties als geboekt uitvoeren. Eerder incasseerde het bedrijf ook al een verlies van 35 miljoen dollar door de problematische beursintroductie van Facebook. Het bedrijf stelt wel over voldoende cash en middelen te beschikken, maar het onderhandelt wel met een concurrent over een mogelijke fusie of kapitaalinjectie. Het lot van het bedrijf wordt ook nog bezwaard door de beslissing van een aantal klanten hun handel via Knight te staken.

Interessante 'herinnering' overigens in een artikel van de Financial Times: "To err is human, to really foul up requires a computer."

De New York beurs perikelen van voorbije woensdag zijn de schuld van een software bug, aldus Knight Capital Group, en brengen nu het bedrijf zelf op de knieën. De start van de New York Stock Exchange (NYSE) beurssessie op 1 augustus verliep in een grootse verwarring door wild fluctuerende koersen. De beurs heeft uiteindelijk het koersverloop van 148 aandelen gecontroleerd en de transacties rond zes aandelen geannuleerd. De schuldige bleek Knight Capital Group te zijn, een van de zes zogenaamde 'designated market makers' die de verantwoordelijkheid hebben op de beurs van New York om het beursverloop vlotter te laten verlopen. In een interview met Bloomberg televisie erkent Knight ceo Thomas Joyce dat de verwarring te wijten was aan "een software bug. Het was helaas een grote software bug." En ja, "technology breaks." Dat ondergraaft volgens markwaarnemers ondertussen wel het vertrouwen in de markt, want de beurshandel wordt vandaag in belangrijke mate gedreven door computerprogramma's. Dergelijke 'algoritmische handel' leidde eerder al op 6 mei 2010 tot een 'flash crash', waarbij de beursindex met honderden punten in seconden omlaag dook. Ook de beursintroductie van Facebook had te lijden onder electronische handelsproblemen. In het bijzonder de uiterst snelle handelssystemen (die continu, in nanoseconden orders plaatsen) en de soms gebrekkige 'intelligentie' van de beslissingsalgoritmen in de soft baren zorgen. Na de flash crash werden wel 'zekeringen' (circuit breakers) ingebouwd, om snelle fluctuaties te dempen en te stoppen, maar die hebben wel een zekere reactietijd, terwijl ze blijkbaar ook niet tijdens de eerste 15 minuten van een sessie actief zijn. Dit blijft dus een grote uitdaging voor de toezicht instanties om dit probleem aan te pakken, zeker nu het grootste deel van de handel door dergelijke software wordt bepaald. Bedrijf keldert Het resultaat is wel dat het aandeel van Knight al twee dagen op rij keldert (al min 60%), en het bedrijf tegen een vermoedelijk verlies van zo'n 440 miljoen dollar aankijkt. Het moet immers het overgrote deel van de transacties als geboekt uitvoeren. Eerder incasseerde het bedrijf ook al een verlies van 35 miljoen dollar door de problematische beursintroductie van Facebook. Het bedrijf stelt wel over voldoende cash en middelen te beschikken, maar het onderhandelt wel met een concurrent over een mogelijke fusie of kapitaalinjectie. Het lot van het bedrijf wordt ook nog bezwaard door de beslissing van een aantal klanten hun handel via Knight te staken. Interessante 'herinnering' overigens in een artikel van de Financial Times: "To err is human, to really foul up requires a computer."