In het eerste halfjaar van 2009 hebben de Belgische bedrijven die betrapt werden op het gebruik van illegale software samen 1 miljoen dollar moeten betalen aan schadevergoedingen en de aankoop van legale licenties.

Dat heeft de Business Software Alliance, de vereniging van commerciële softwarebedrijven, becijferd (de BSA gebruikt steevast de dollar in haar communicatie). Belgische bedrijven betalen het eerste halfjaar van 2009 zo gemiddeld 54.000 dollar aan schadevergoedingen en de aankoop van software. Een rekensommetje leert dat er in ons land in het eerste semester dus 18 of 19 bedrijven betrapt werden.

In 2008 was 25 procent van de softwarepakketten in België illegaal, lees: zonder licentie geïnstalleerd. Volgens de BSA kostte dat de lokale software-industrie 269 miljoen dollar.

In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) waren er in het eerste semester van dit jaar 4000 juridisch acties van de BSA. In totaal kostte dat de betrapte bedrijven zo 10 miljoen dollar: 3,4 miljoen dollar aan schadevergoedingen en 6,6 miljoen dollar aan licenties. Een (niet nader genoemd) Duits bedrijf schoot de bedenkelijke hoofdvogel af met 1,5 miljoen dollar aan licentiekosten en schadevergoeding. Dat is de tweede grootste schaderegeling ooit in de EMEA-zone.

Naar eigen zeggen krijgt de BSA - op EMEA-niveau - wekelijks 100 tips en doet ze dagelijks meer dan 30 juridische acties.

In het eerste halfjaar van 2009 hebben de Belgische bedrijven die betrapt werden op het gebruik van illegale software samen 1 miljoen dollar moeten betalen aan schadevergoedingen en de aankoop van legale licenties. Dat heeft de Business Software Alliance, de vereniging van commerciële softwarebedrijven, becijferd (de BSA gebruikt steevast de dollar in haar communicatie). Belgische bedrijven betalen het eerste halfjaar van 2009 zo gemiddeld 54.000 dollar aan schadevergoedingen en de aankoop van software. Een rekensommetje leert dat er in ons land in het eerste semester dus 18 of 19 bedrijven betrapt werden. In 2008 was 25 procent van de softwarepakketten in België illegaal, lees: zonder licentie geïnstalleerd. Volgens de BSA kostte dat de lokale software-industrie 269 miljoen dollar. In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) waren er in het eerste semester van dit jaar 4000 juridisch acties van de BSA. In totaal kostte dat de betrapte bedrijven zo 10 miljoen dollar: 3,4 miljoen dollar aan schadevergoedingen en 6,6 miljoen dollar aan licenties. Een (niet nader genoemd) Duits bedrijf schoot de bedenkelijke hoofdvogel af met 1,5 miljoen dollar aan licentiekosten en schadevergoeding. Dat is de tweede grootste schaderegeling ooit in de EMEA-zone. Naar eigen zeggen krijgt de BSA - op EMEA-niveau - wekelijks 100 tips en doet ze dagelijks meer dan 30 juridische acties.