Softwarepiraterij stabiel in België, maar stijgt wereldwijd

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het gebruik van illegale software op Belgische pc’s is tussen 2008 en 2009 stabiel gebleven en blijft steken op 25 procent. Erger is het gesteld in de opkomende markten, waar de snelle pc groei hand in hand gaat met toenemende piraterij. De cijfers komen uit het onderzoek naar softwarepiraterij dat jaarlijks gepubliceerd wordt door het analistenkantoor IDC en de Business Software Alliance (een internationale verenging die de wereldwijde software-industrie vertegenwoordigt).

Het gebruik van illegale software op Belgische pc’s is tussen 2008 en 2009 stabiel gebleven en blijft steken op 25 procent. Erger is het gesteld in de opkomende markten, waar de snelle pc groei hand in hand gaat met toenemende piraterij.

De cijfers komen uit het onderzoek naar softwarepiraterij dat jaarlijks gepubliceerd wordt door het analistenkantoor IDC en de Business Software Alliance (een internationale verenging die de wereldwijde software-industrie vertegenwoordigt).

Ondanks de economische recessie zou het aandeel van illegale software op pc’s in heel wat markten geslonken zijn. De studie registreerde een daling in 54, en een toename in ‘slechts’ 19 landen. Toch klom het wereldwijde gebruik van illegale software van 41 naar 43 procent. Dat zou komen omdat snelgroeiende markten zoals China, India en Brazilië hun aandeel in de algemene softwaremarkt verhoogden.

“Ondanks de economische recessie blijft het gebruik van illegale software in ons land voor het derde jaar op rij stabiel op 25 procent”, geeft voorzitter van het BSA Benelux Comité Jacco Braind een woordje uitleg.

“De studie toont aan dat onze sensibiliseringcampagnes een langetermijneffect hebben. Steeds meer bedrijven beschikken over programma’s om hun software te beheren, en zijn zich bewust van de immense waarde van software voor de productiviteit. Toch is 1 op 4 softwarepakketten in bedrijven nog steeds zonder een wettelijke licentie geïnstalleerd. Dat cijfer is onaanvaardbaar hoog,”

IDC stelde vast dat er voor elke 100 euro legale software in 2009 nog eens voor 75 euro piraatsoftware werd verkocht. Dat zou niet alleen gevolgen hebben voor de inkomsten van de softwarebedrijven: de Business Software Alliance maakt zich sterk dat het verminderen van de pc-softwarepiraterij ook belangrijke economische voordelen met zich brengt.

Een eerdere studie van BSA/IDC kwam immers tot de conclusie dat het verminderen van de piraterij met tien procentpunt in vier jaar tijd 1500 nieuwe banen kan creëren, voor 800 miljoen euro extra inkomsten kan zorgen, en 270 miljoen euro belastinginkomsten kan opleveren.

Elke euro legale software die verkocht wordt in een land, zou 3 tot 4 euro inkomsten opbrengen voor lokale diensten- en distributiebedrijven. Nog volgens de organisatie, brengt piraterij ook risico’s mee voor de consument, omdat ze de beveiliging van hun computers in het gedrag brengt.

In de Verenigde Staten, Japan en Luxemburg blijft het aandeel van de illegale software het laagst van de onderzochte landen (respectievelijk 20, 21 en 21 procent). De piraterij woedt het hevigst in Georgië, Zimbabwe en Moldavië (allemaal met een score van meer dan 90 procent).

In vergelijking met andere West-Europese landen doet België het lang niet slecht. Samen met Luxemburg, Denemarken, Finland, Zweden en Zwitserland behoren we tot de ‘betere’ leerlingen van de klas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content