De introductie van het Facebook-aandeel vorige vrijdag verliep niet zonder haperen. Nasdaq-ceo Robert Greifeld wijst nu naar 'slecht ontworpen software'.

Dat meldt persagentschap Bloomberg. De computersystemen die gebruikt worden om de openingsprijs van het aandeel vast te leggen, werden overdonderd door de massale orderannulaties en updates tijdens de "grootste beursgang uit de geschiedenis", aldus Greifeld. De systemen van de Nasdaq belandden in een "loop", waardoor de opening van de aandelen niet onmiddellijk kon plaatsvinden.

De start van de notering liep uiteindelijk een halfuur vertraging op. Enkel via een handmatige interventie kon de situatie worden opgelost. Een blamage, zo klinkt het bij een aangeslagen Greifeld, en dat na duizenden uren testen en honderden voorbereide probleemscenario's. De handmatige interventie krijgt ongetwijfeld nog een staartje bij de beurswaakhonden, omdat bepaalde bestellingen en annulaties niet werden doorgevoerd.

Nasdaq is niet de eerste beurs met technologiestoringen tijdens een IPO. Ook de beurs BATS Global Markets, dat nota bene zijn eigen IPO in goede banen moest leiden, zag die volledig falen door technische problemen. Uiteindelijk werd de beursgang zelfs compleet afgevoerd.

De introductie van het Facebook-aandeel vorige vrijdag verliep niet zonder haperen. Nasdaq-ceo Robert Greifeld wijst nu naar 'slecht ontworpen software'. Dat meldt persagentschap Bloomberg. De computersystemen die gebruikt worden om de openingsprijs van het aandeel vast te leggen, werden overdonderd door de massale orderannulaties en updates tijdens de "grootste beursgang uit de geschiedenis", aldus Greifeld. De systemen van de Nasdaq belandden in een "loop", waardoor de opening van de aandelen niet onmiddellijk kon plaatsvinden. De start van de notering liep uiteindelijk een halfuur vertraging op. Enkel via een handmatige interventie kon de situatie worden opgelost. Een blamage, zo klinkt het bij een aangeslagen Greifeld, en dat na duizenden uren testen en honderden voorbereide probleemscenario's. De handmatige interventie krijgt ongetwijfeld nog een staartje bij de beurswaakhonden, omdat bepaalde bestellingen en annulaties niet werden doorgevoerd. Nasdaq is niet de eerste beurs met technologiestoringen tijdens een IPO. Ook de beurs BATS Global Markets, dat nota bene zijn eigen IPO in goede banen moest leiden, zag die volledig falen door technische problemen. Uiteindelijk werd de beursgang zelfs compleet afgevoerd.