Het vliegtuig was in de nacht van zondag op maandag opgestegen in Nagoya, in het centrum van Japan. Woensdagmorgen om 1.00 uur Belgische tijd had het toestel, dat zich op een hoogte van 3.300 meter bevindt, al 3.700 kilometer afgelegd. Daarmee werd een nieuw uithoudingsrecord gevestigd. Het is voor het eerst dat een vliegtuig op zonne-energie zonder onderbreking zo lang in de lucht blijft en zo veel kilometers aflegt.

"Het is de eerste keer dat we, zonder onderbreking, een derde dag kunnen aanvatten", bevestigt copiloot Bertrand Piccard, na een blijkbaar woelige tweede dag. "Het is een fascinerend moment. Dit toont aan dat een vliegtuig onophoudelijk kan blijven vliegen en intussen zijn eigen energie kan opwekken."

Snel gaat het niet. Het toestel, dat bestuurd wordt door de 62-jarige Zwitser André Borschberg, moet nog altijd bijna zestig uur afleggen om de afstand tussen Japan en Hawaï te overbruggen.

De Solar Impulse 2, waarvan de vleugels bedekt zijn met zonnepanelen, was op 9 maart in Abu Dhabi opgestegen voor een reis rond de wereld. De bedoeling van het project is het gebruik van hernieuwbare energie te promoten.

(Belga/RR)

Het vliegtuig was in de nacht van zondag op maandag opgestegen in Nagoya, in het centrum van Japan. Woensdagmorgen om 1.00 uur Belgische tijd had het toestel, dat zich op een hoogte van 3.300 meter bevindt, al 3.700 kilometer afgelegd. Daarmee werd een nieuw uithoudingsrecord gevestigd. Het is voor het eerst dat een vliegtuig op zonne-energie zonder onderbreking zo lang in de lucht blijft en zo veel kilometers aflegt. "Het is de eerste keer dat we, zonder onderbreking, een derde dag kunnen aanvatten", bevestigt copiloot Bertrand Piccard, na een blijkbaar woelige tweede dag. "Het is een fascinerend moment. Dit toont aan dat een vliegtuig onophoudelijk kan blijven vliegen en intussen zijn eigen energie kan opwekken." Snel gaat het niet. Het toestel, dat bestuurd wordt door de 62-jarige Zwitser André Borschberg, moet nog altijd bijna zestig uur afleggen om de afstand tussen Japan en Hawaï te overbruggen. De Solar Impulse 2, waarvan de vleugels bedekt zijn met zonnepanelen, was op 9 maart in Abu Dhabi opgestegen voor een reis rond de wereld. De bedoeling van het project is het gebruik van hernieuwbare energie te promoten.(Belga/RR)