Vorig jaar was 21 procent van de notebooks uitgerust met een SSD, blijkt uit cijfers van DRAMeXchange. Dat aandeel groeit dit jaar naar verwachting naar 26 procent. In 2016 wordt een aandeel van 31 procent voorspeld, en in 2017 van 42 procent.

Drijvende kracht achter die snelle adoptie is de prijsdaling van SSD's. In 2012 zat er tussen SSD's in een behuizing van 2,5-inch en even grote harde schijven nog een prijsverschil van een factor 11. Maar sindsdien zijn de kosten van SSD's veel harde gedaald dan die van harde schijven. Per gigabyte kost een harde schijf nu ongeveer 6 dollarcent, tegen 9 dollarcent in 2012. In dezelfde periode daalde de prijs per gigabyte van SSD's van 99 dollarcent naar 39 dollarcent.

Prijsverschil daalt van factor 11 naar factor 3

De komende jaren wordt het gat alleen maar kleiner. Voor harde schijven verwacht DRAMeXchange de komende jaren geen prijsverlaging. De kosten per gigabyte voor SSD's blijven echter wel dalen, naar 24 dollarcent per gigabyte volgend jaar en 17 dollarcent per gigabyte in 2017, is de voorspelling. Tegen die tijd is het prijsverschil dus minder dan een factor 3.

Voor notebooks wordt een SSD daardoor steeds aantrekkelijker. Een schijf van 256 gigabyte gaat volgend jaar richting 60 dollar. Dat is nog een stuk duurder dan een harde schijf, maar voor een overzienbare extra uitgave heeft men dan wel de voordelen op het gebied van energieverbruik en snelheid die de SSD biedt.

Bron: Automatiseringgds

Vorig jaar was 21 procent van de notebooks uitgerust met een SSD, blijkt uit cijfers van DRAMeXchange. Dat aandeel groeit dit jaar naar verwachting naar 26 procent. In 2016 wordt een aandeel van 31 procent voorspeld, en in 2017 van 42 procent.Drijvende kracht achter die snelle adoptie is de prijsdaling van SSD's. In 2012 zat er tussen SSD's in een behuizing van 2,5-inch en even grote harde schijven nog een prijsverschil van een factor 11. Maar sindsdien zijn de kosten van SSD's veel harde gedaald dan die van harde schijven. Per gigabyte kost een harde schijf nu ongeveer 6 dollarcent, tegen 9 dollarcent in 2012. In dezelfde periode daalde de prijs per gigabyte van SSD's van 99 dollarcent naar 39 dollarcent.Prijsverschil daalt van factor 11 naar factor 3De komende jaren wordt het gat alleen maar kleiner. Voor harde schijven verwacht DRAMeXchange de komende jaren geen prijsverlaging. De kosten per gigabyte voor SSD's blijven echter wel dalen, naar 24 dollarcent per gigabyte volgend jaar en 17 dollarcent per gigabyte in 2017, is de voorspelling. Tegen die tijd is het prijsverschil dus minder dan een factor 3.Voor notebooks wordt een SSD daardoor steeds aantrekkelijker. Een schijf van 256 gigabyte gaat volgend jaar richting 60 dollar. Dat is nog een stuk duurder dan een harde schijf, maar voor een overzienbare extra uitgave heeft men dan wel de voordelen op het gebied van energieverbruik en snelheid die de SSD biedt.Bron: Automatiseringgds