Hackers hebben het netwerk van Sony Playstation gekraakt. Daarbij zouden de gegevens van 77 miljoen PS3-gebruikers ontvreemd zijn. De Japanse elektronicagigant zag zich genoodzaakt om zijn gameplatform offline te halen.

Gisteren kondigde Sony aan dat de persoonlijke gegevens, waaronder paswoord en geboortedatum maar waarschijnlijk ook kredietkaartgegevens, gekraakt zijn. Volgens woordvoerder Patrick Seybold gaat het om de data van gebruikers van Playstation3, en meer bepaald van het interactief platform dat de console linkt aan spelletjes, films en muziek. Als gevolg van de demarche zag Sony zich verplicht om zijn netwerk op 20 april offline te halen.

De Japanners sluiten niet uit dat de hackers de gestolen gegevens voor malafide doeleinden zullen gebruiken. "We kunnen niet bevestigen dat de hackers gegevens over bankkaarten hebben ontfutseld, maar we kunnen het evenmin uitsluiten", zegt Seybold. "Het is zeker mogelijk dat aankopen uit het verleden, facturatieadressen en persoonlijke toegangscodes van de PS3-gebruikers door de hackers zijn ontvreemd", aldus nog de woordvoerder.

Het Playstation-netwerk werd gelanceerd in november 2006. Sindsdien kunnen geïnteresseerden ook online gamen en films en muziek kopen. Het netwerk telt over de hele wereld zo'n 77 miljoen gebruikers.

Mogelijk duurt het nog een week voor dat het platform weer online kan gaan. Volgens Sony is de draconische maatregel nodig om de hack te onderzoeken, en zich tegen de piraterij te wapenen. Het is niet duidelijk of Sony de hackers al kon identificeren.

Hackers hebben het netwerk van Sony Playstation gekraakt. Daarbij zouden de gegevens van 77 miljoen PS3-gebruikers ontvreemd zijn. De Japanse elektronicagigant zag zich genoodzaakt om zijn gameplatform offline te halen. Gisteren kondigde Sony aan dat de persoonlijke gegevens, waaronder paswoord en geboortedatum maar waarschijnlijk ook kredietkaartgegevens, gekraakt zijn. Volgens woordvoerder Patrick Seybold gaat het om de data van gebruikers van Playstation3, en meer bepaald van het interactief platform dat de console linkt aan spelletjes, films en muziek. Als gevolg van de demarche zag Sony zich verplicht om zijn netwerk op 20 april offline te halen. De Japanners sluiten niet uit dat de hackers de gestolen gegevens voor malafide doeleinden zullen gebruiken. "We kunnen niet bevestigen dat de hackers gegevens over bankkaarten hebben ontfutseld, maar we kunnen het evenmin uitsluiten", zegt Seybold. "Het is zeker mogelijk dat aankopen uit het verleden, facturatieadressen en persoonlijke toegangscodes van de PS3-gebruikers door de hackers zijn ontvreemd", aldus nog de woordvoerder. Het Playstation-netwerk werd gelanceerd in november 2006. Sindsdien kunnen geïnteresseerden ook online gamen en films en muziek kopen. Het netwerk telt over de hele wereld zo'n 77 miljoen gebruikers. Mogelijk duurt het nog een week voor dat het platform weer online kan gaan. Volgens Sony is de draconische maatregel nodig om de hack te onderzoeken, en zich tegen de piraterij te wapenen. Het is niet duidelijk of Sony de hackers al kon identificeren.