Sony moet zich herpakken. Het bedrijf wil in maart 2015 weer winstgevend zijn en verkoopt daarom zijn pc-afdeling. Tegelijk verdwijnen er duizenden jobs, ook in België.

Het is de investeringsgroep JIP, Japan Industrial Partners, dat de computerafdeling van Sony, beter bekend onder de merknaam Vaio, overneemt. De details van de deal worden uitgewerkt tegen eind maart. Gisteren schreven we al over het verkoopsgerucht. Eind vorige week werd even gespeculeerd over een verkoop aan Lenovo, maar dat werd snel ontkracht.

Sony zegt in een verklaring dat het zich gaat focussen op smartphones en tablets. De divisie verantwoordelijk voor de tv-toestellen blijft wel overeind en gaat zich toeleggen op high end 4K-toestellen. Al benadrukt het bedrijf dat er pas eind maart 2015 weer winst zal zijn.

Door de verkoop aan JIP verhuizen zo'n 250-300 mensen van bedrijf, voor wie niet wordt overgenomen komt er vervroegd pensioen of werkbegeleiding voor een job buiten het bedrijf.

Binnen Sony een nieuwe job vinden zou immers moelijk zijn. Want gelijk met de verkoop schrapt het bedrijf 5000 banen, 1.500 in thuisland Japan en nog eens 3.500 wereldwijd. Het bedrijf wil optimaliseren en de ondersteunende functies rationaliseren in combinatie met proactief outsourcen en een focus op efficiëntie om zo een besparing van 20 procent door te voeren. Of met andere woorden: jobs die het kan schrappen, zullen worden geschrapt.

De totale herstructurering en efficiëntieoefening moet de kosten van het bedrijf met dertig procent terugdringen.

Belgische activiteiten De kans is groot dat de herstructurering gevolgen heeft voor de 360 Belgische werknemers van Sony. In ons land bundelt Sony zowel de lokale als Europese verkoop en marketing. Onder meer software, legal, ecommerce en de verkoop en marketing van network products (e-readers, tablets en de Vaio computerreeks) zitten hier.

Een LBC-vakbondsafgevaardigde zegt aan De Standaard dat de Belgische afdeling significant getroffen zal worden. Sony-woordvoerster Ann Glorieus ontkent dat niet, gezien de grote aanwezigheid van het bedrijf in ons land, maar benadrukt dat er momenteel nog moet worden onderhandeld alvorens er een cijfer op kan worden geplakt.

Sony moet zich herpakken. Het bedrijf wil in maart 2015 weer winstgevend zijn en verkoopt daarom zijn pc-afdeling. Tegelijk verdwijnen er duizenden jobs, ook in België. Het is de investeringsgroep JIP, Japan Industrial Partners, dat de computerafdeling van Sony, beter bekend onder de merknaam Vaio, overneemt. De details van de deal worden uitgewerkt tegen eind maart. Gisteren schreven we al over het verkoopsgerucht. Eind vorige week werd even gespeculeerd over een verkoop aan Lenovo, maar dat werd snel ontkracht. Sony zegt in een verklaring dat het zich gaat focussen op smartphones en tablets. De divisie verantwoordelijk voor de tv-toestellen blijft wel overeind en gaat zich toeleggen op high end 4K-toestellen. Al benadrukt het bedrijf dat er pas eind maart 2015 weer winst zal zijn. Door de verkoop aan JIP verhuizen zo'n 250-300 mensen van bedrijf, voor wie niet wordt overgenomen komt er vervroegd pensioen of werkbegeleiding voor een job buiten het bedrijf. Binnen Sony een nieuwe job vinden zou immers moelijk zijn. Want gelijk met de verkoop schrapt het bedrijf 5000 banen, 1.500 in thuisland Japan en nog eens 3.500 wereldwijd. Het bedrijf wil optimaliseren en de ondersteunende functies rationaliseren in combinatie met proactief outsourcen en een focus op efficiëntie om zo een besparing van 20 procent door te voeren. Of met andere woorden: jobs die het kan schrappen, zullen worden geschrapt. De totale herstructurering en efficiëntieoefening moet de kosten van het bedrijf met dertig procent terugdringen. Belgische activiteiten De kans is groot dat de herstructurering gevolgen heeft voor de 360 Belgische werknemers van Sony. In ons land bundelt Sony zowel de lokale als Europese verkoop en marketing. Onder meer software, legal, ecommerce en de verkoop en marketing van network products (e-readers, tablets en de Vaio computerreeks) zitten hier. Een LBC-vakbondsafgevaardigde zegt aan De Standaard dat de Belgische afdeling significant getroffen zal worden. Sony-woordvoerster Ann Glorieus ontkent dat niet, gezien de grote aanwezigheid van het bedrijf in ons land, maar benadrukt dat er momenteel nog moet worden onderhandeld alvorens er een cijfer op kan worden geplakt.