Wordt het een trend? Nadat eerder al LG een X-reeks aankondigde van betaalbare smartphones die toch enkele hightech gimmicks aan boord hebben, kondigt nu ook Sony een vergelijkbare X-serie aan. Waar nieuwe technologie of hebbedingetjes tot voor kort eerst in de absolute topmodellen - de 'flagships' - verschenen, zien we nu smartphones in het middengamma opduiken die toch één of meer technologische eyecatchers krijgen.

In de Xperia X-serie is dat bijvoorbeeld de 'predictive hybrid autofocus': de camera detecteert bewegende objecten en geeft je dan zelf de keuze op welk onderdeel hij scherp moet blijven stellen.

Maar ook de batterij en het softwarematige beheer ervan springt in het oog. Met één volle lading houdt de smartphone het twee dagen vol. Sony doet daarvoor ook beroep de technologie van Qnovo rond 'adaptive charging'.

De reeks bestaat uit drie toestellen met voorop de Xperia X Performance die een Qualcomm Snapdragon 820 processor aan boord heeft. De Xperia X doet het met een 650-processor. Beide toestellen hebben een curved glass display, zodat de randen mooi afgerond ogen. Het derde toestel uit de reeks, de Xperia XA, heeft een edge-to-edge display: toch opmerkelijk voor een smartphone uit het middengamma.

Vanaf de zomer moeten de toestellen in de winkel liggen.

Wordt het een trend? Nadat eerder al LG een X-reeks aankondigde van betaalbare smartphones die toch enkele hightech gimmicks aan boord hebben, kondigt nu ook Sony een vergelijkbare X-serie aan. Waar nieuwe technologie of hebbedingetjes tot voor kort eerst in de absolute topmodellen - de 'flagships' - verschenen, zien we nu smartphones in het middengamma opduiken die toch één of meer technologische eyecatchers krijgen.In de Xperia X-serie is dat bijvoorbeeld de 'predictive hybrid autofocus': de camera detecteert bewegende objecten en geeft je dan zelf de keuze op welk onderdeel hij scherp moet blijven stellen. Maar ook de batterij en het softwarematige beheer ervan springt in het oog. Met één volle lading houdt de smartphone het twee dagen vol. Sony doet daarvoor ook beroep de technologie van Qnovo rond 'adaptive charging'.De reeks bestaat uit drie toestellen met voorop de Xperia X Performance die een Qualcomm Snapdragon 820 processor aan boord heeft. De Xperia X doet het met een 650-processor. Beide toestellen hebben een curved glass display, zodat de randen mooi afgerond ogen. Het derde toestel uit de reeks, de Xperia XA, heeft een edge-to-edge display: toch opmerkelijk voor een smartphone uit het middengamma.Vanaf de zomer moeten de toestellen in de winkel liggen.