Het Russische securitysoftwarebedrijf Kaspersky Lab stapt uit de vereniging van commerciële softwarebedrijven BSA. Het bedrijf vindt dat de BSA niet genoeg weerwerk biedt tegen het Amerikaanse wetsvoorstel dat piraterij moet bestrijden, SOPA (Stop Online Piracy Act).

SOPA heeft al heel wat ict-bedrijven als tegenstanders. Het wetsvoorstel geeft organisaties verregaande middelen om piraterij aan te pakken, zoals het onmiddellijk laten blokkeren of offline halen van websites. De ict-bedrijven noemen die aanpak te agressief en te draconisch. Bovendien krijgt de Amerikaanse overheid zo veel te veel controle over het internet.

De BSA, met grote technologiebedrijven als Microsoft, Adobe en Apple als leden, bleek een stille voorstander te zijn van SOPA. Door de heisa die daarover op het internet ontstond, milderde BSA haar standpunt en stelde de organisaties dat SOPA problematisch zou kunnen zijn en dat er aanpassingen nodig waren.

Dat ging duidelijk nog niet ver genoeg voor Kaspersky, dat zegt dat SOPA de innovatie en de consumenten bedreigt. Kaspersky zegt nu zijn lidmaatschap in de BSA op. BSA reageert in een officiële mededeling dat de organisatie 'zeer ontgoocheld' is, omdat 'we veel van hun zorgen over SOPA delen'.

Het Russische securitysoftwarebedrijf Kaspersky Lab stapt uit de vereniging van commerciële softwarebedrijven BSA. Het bedrijf vindt dat de BSA niet genoeg weerwerk biedt tegen het Amerikaanse wetsvoorstel dat piraterij moet bestrijden, SOPA (Stop Online Piracy Act). SOPA heeft al heel wat ict-bedrijven als tegenstanders. Het wetsvoorstel geeft organisaties verregaande middelen om piraterij aan te pakken, zoals het onmiddellijk laten blokkeren of offline halen van websites. De ict-bedrijven noemen die aanpak te agressief en te draconisch. Bovendien krijgt de Amerikaanse overheid zo veel te veel controle over het internet. De BSA, met grote technologiebedrijven als Microsoft, Adobe en Apple als leden, bleek een stille voorstander te zijn van SOPA. Door de heisa die daarover op het internet ontstond, milderde BSA haar standpunt en stelde de organisaties dat SOPA problematisch zou kunnen zijn en dat er aanpassingen nodig waren. Dat ging duidelijk nog niet ver genoeg voor Kaspersky, dat zegt dat SOPA de innovatie en de consumenten bedreigt. Kaspersky zegt nu zijn lidmaatschap in de BSA op. BSA reageert in een officiële mededeling dat de organisatie 'zeer ontgoocheld' is, omdat 'we veel van hun zorgen over SOPA delen'.