Een Falcon-9 van SpaceX vertrok om 19.34 uur Belgische tijd van op de basis Vandenberg in Californië. De eerste trap keerde terug en landde iets meer dan zeven minuten na de start probleemloos op een droneship in de Stille Oceaan.

Voor het eerst gebruikte SpaceX een derde keer eenzelfde eerste trap. Het is de ultieme droom om, teneinde de lanceerkosten te drukken, zo een trap tot tien keer, zonder onderhoud of oplapwerk tussen twee missies, te gebruiken.

Het was ook de bedoeling de neuskegel van de Falcon te recupereren. Maar beide delen misten het opvangnet van het schip "Mr. Steven". Volgens SpaceX-CEO Elon Musk worden de twee helften opgevist, gedroogd en ook opnieuw gebruikt.

De draagraket van SpaceX was ingehuurd door het bedrijf Spaceflight, gespecialiseerd in "rideshare" ofte het tegelijk lanceren van meerdere satellieten met één enkele draagraket.

Tomatenzaad en as

De uitgezette nuttige lading bestond uit 15 microsatellieten en 49 Cubesats, toebehorend aan 34 klanten uit 17 landen waaronder Frankrijk, Duitsland, Zuid-Korea en Kazachstan. De microsatellieten wegen enkele tientallen kilo, de Cubesats zijn nog kleiner.

De Duitse microsatelliet (EU:Cropsis) had tomatenzaad en een soort serre aan boord om na te gaan of tomaten kunnen gekweekt worden in een ander zwaartekrachtsveld.

Eén van de Cubesats bracht mini-urnen met de as van overleden Amerikanen in een baan rond de aarde. Dat is een dienst die aangeboden wordt door de Amerikaanse start-up Elysium Space voor zo'n 2.500 dollar.

Dat 64 satellieten tegelijk de ruimte ingeschoten worden, is een Amerikaans record, maar geen wereldrecord. Vorig jaar lanceerde India een raket met 104 satellieten aan boord.

Een Falcon-9 van SpaceX vertrok om 19.34 uur Belgische tijd van op de basis Vandenberg in Californië. De eerste trap keerde terug en landde iets meer dan zeven minuten na de start probleemloos op een droneship in de Stille Oceaan. Voor het eerst gebruikte SpaceX een derde keer eenzelfde eerste trap. Het is de ultieme droom om, teneinde de lanceerkosten te drukken, zo een trap tot tien keer, zonder onderhoud of oplapwerk tussen twee missies, te gebruiken. Het was ook de bedoeling de neuskegel van de Falcon te recupereren. Maar beide delen misten het opvangnet van het schip "Mr. Steven". Volgens SpaceX-CEO Elon Musk worden de twee helften opgevist, gedroogd en ook opnieuw gebruikt.De draagraket van SpaceX was ingehuurd door het bedrijf Spaceflight, gespecialiseerd in "rideshare" ofte het tegelijk lanceren van meerdere satellieten met één enkele draagraket. De uitgezette nuttige lading bestond uit 15 microsatellieten en 49 Cubesats, toebehorend aan 34 klanten uit 17 landen waaronder Frankrijk, Duitsland, Zuid-Korea en Kazachstan. De microsatellieten wegen enkele tientallen kilo, de Cubesats zijn nog kleiner. De Duitse microsatelliet (EU:Cropsis) had tomatenzaad en een soort serre aan boord om na te gaan of tomaten kunnen gekweekt worden in een ander zwaartekrachtsveld. Eén van de Cubesats bracht mini-urnen met de as van overleden Amerikanen in een baan rond de aarde. Dat is een dienst die aangeboden wordt door de Amerikaanse start-up Elysium Space voor zo'n 2.500 dollar.Dat 64 satellieten tegelijk de ruimte ingeschoten worden, is een Amerikaans record, maar geen wereldrecord. Vorig jaar lanceerde India een raket met 104 satellieten aan boord.