SpaceX stelt lancering raket weer uit

De Falcon 9-raket van SpaceX © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Ruimtebedrijf SpaceX heeft de lancering van een raket half december uitgesteld tot januari. Het bedrijf is nog bezig met het onderzoek naar de ontplofte raket in september en wil dat eerst afronden.

Eerder deze maand was het bedrijf nog van plan om op 16 december de eerstvolgende raket te lanceren. Maar het bedrijf meldt nu op zijn website dat het langer gaat duren. ‘We zijn het onderzoek naar de gebeurtenissen op 1 september aan het afronden en werken aan de laatste stappen die nodig zijn om veilig en betrouwbaar terug te kunnen keren naar een vlucht begin januari.’ De extra tijd is nodig om uitgebreide tests te doen en het ‘hoogst mogelijke niveau’ van zekerheid te hebben voor lancering.

Op 1 september ontplofte een raket van SpaceX twee dagen voor lancering, vlak na een zogenaamde static fire test waarbij getest wordt of de raket klaar is voor de vlucht. SpaceX liet op 28 oktober al weten dat de ontploffing waarschijnlijk met het systeem voor cryogene helium te maken heeft. In de heliumtank zou vermoedelijk een lek zitten, maar dit probleem lijkt nu opgelost te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content