Vandaag vindt een hoorzitting plaats in de rechtzaak tussen internetprovider Scarlet en auteursrechtenorganisatie Sabam. De hele internetwereld kijkt vol spanning toe.

De hoorzitting van vandaag kadert nog steeds in de eerste zaak voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, waarin Scarlet ongelijk kreeg. In de hoorzitting wordt besproken of filteroplossingen, geïnstalleerd door de internetprovider zelf, voldoende zijn om illegaal downloadverkeer tegen te gaan.

Even terugspoelen: de zaak in eerste aanleg tussen Sabam en Scarlet ging over de kwestie of internetproviders kunnen verplicht worden om filtersoftware te installeren om hun abonnees te verhinderen om illegale up- of downloads te doen via peer-to-peer (p2p) bestandsuitwisseling. Sabam kreeg gelijk in juni 2007, waardoor Scarlet een filteroplossing moest installeren.

Scarlet zal vandaag argumenteren dat het technisch onmogelijk is om 100 procent efficiënt copyrightovertredingen tegen te gaan. Sabam daarentegen zal eisen dat Scarlet tenminste zijn stinkende best moet doen.

De hele internet- maar ook platen- en muziekindustrie kijkt vandaag mee, want elke nieuwe stap in deze zaak heeft wereldwijde consequenties. Ongelijk van Scarlet zal immers leiden tot de conclusie dat internetproviders aller landen toch minstens een gedeeltelijke verantwoordelijkheid hebben voor illegale handelingen van hun klanten.

Het wekt dan ook weinig verbazing dat Scarlet enerzijds in beroep gaat, maar dat er anderzijds een heleboel nieuwe partijen meedoen. Aan Scarlets kant zitten nu onder meer internetprovidersfederatie ISPA en Belgacom, aan Sabams zijde zijn er ook de Belgische Audiovisuele Federatie (BAF) en de platenproducentenfederatie IFPI bijgekomen.

Vandaag vindt een hoorzitting plaats in de rechtzaak tussen internetprovider Scarlet en auteursrechtenorganisatie Sabam. De hele internetwereld kijkt vol spanning toe. De hoorzitting van vandaag kadert nog steeds in de eerste zaak voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, waarin Scarlet ongelijk kreeg. In de hoorzitting wordt besproken of filteroplossingen, geïnstalleerd door de internetprovider zelf, voldoende zijn om illegaal downloadverkeer tegen te gaan. Even terugspoelen: de zaak in eerste aanleg tussen Sabam en Scarlet ging over de kwestie of internetproviders kunnen verplicht worden om filtersoftware te installeren om hun abonnees te verhinderen om illegale up- of downloads te doen via peer-to-peer (p2p) bestandsuitwisseling. Sabam kreeg gelijk in juni 2007, waardoor Scarlet een filteroplossing moest installeren. Scarlet zal vandaag argumenteren dat het technisch onmogelijk is om 100 procent efficiënt copyrightovertredingen tegen te gaan. Sabam daarentegen zal eisen dat Scarlet tenminste zijn stinkende best moet doen. De hele internet- maar ook platen- en muziekindustrie kijkt vandaag mee, want elke nieuwe stap in deze zaak heeft wereldwijde consequenties. Ongelijk van Scarlet zal immers leiden tot de conclusie dat internetproviders aller landen toch minstens een gedeeltelijke verantwoordelijkheid hebben voor illegale handelingen van hun klanten. Het wekt dan ook weinig verbazing dat Scarlet enerzijds in beroep gaat, maar dat er anderzijds een heleboel nieuwe partijen meedoen. Aan Scarlets kant zitten nu onder meer internetprovidersfederatie ISPA en Belgacom, aan Sabams zijde zijn er ook de Belgische Audiovisuele Federatie (BAF) en de platenproducentenfederatie IFPI bijgekomen.