De beroemde cryptograaf Alan Turing krijgt een volledig aan hem gewijd Monopoly-spel.

Alan Turing was niet alleen het cryptografisch genie dat hielp de Duitse Enigma code te kraken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als wiskundige had hij ook een strategie bedacht om te winnen met het Monopoly spel, maar dat viel tegen toen hij die uitprobeerde tegen de zonen van een collega op Bletchley Park (het cryotografisch centrum van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog). Wellicht verloor hij omdat het versie betrof die door de zonen zelf was ontworpen en getekend.

Vorig jaar kwam dat precieze spel weer boven water, en het inspireerde de bouwers van Monopoly om een Alan Turing editie van hun spel uit te brengen. Zo werden de 'straten' vervangen door hutten van Bletchley Park of plekken die belangrijk waren in het leven van Turing. Bij het spel zit ook een facsimile van het handgetekende spelbord waarop Turing eertijds zijn spelletjes verloor.

Het spel komt in november op de markt en de opbrengst komt het museum in Bletchley Park ten goede. Google heeft een en ander in een stroomversnelling gebracht door de productie van 1.000 exemplaren te financieren.

De beroemde cryptograaf Alan Turing krijgt een volledig aan hem gewijd Monopoly-spel. Alan Turing was niet alleen het cryptografisch genie dat hielp de Duitse Enigma code te kraken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als wiskundige had hij ook een strategie bedacht om te winnen met het Monopoly spel, maar dat viel tegen toen hij die uitprobeerde tegen de zonen van een collega op Bletchley Park (het cryotografisch centrum van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog). Wellicht verloor hij omdat het versie betrof die door de zonen zelf was ontworpen en getekend. Vorig jaar kwam dat precieze spel weer boven water, en het inspireerde de bouwers van Monopoly om een Alan Turing editie van hun spel uit te brengen. Zo werden de 'straten' vervangen door hutten van Bletchley Park of plekken die belangrijk waren in het leven van Turing. Bij het spel zit ook een facsimile van het handgetekende spelbord waarop Turing eertijds zijn spelletjes verloor. Het spel komt in november op de markt en de opbrengst komt het museum in Bletchley Park ten goede. Google heeft een en ander in een stroomversnelling gebracht door de productie van 1.000 exemplaren te financieren.