Om de twintigste verjaardag te vieren van Wolfenstein 3D, een van de eerst first person shooters, lanceert Bethesda Software een versie van het klassieke videospel die je gratis in je browser kan spelen.

Wolfenstein 3D was revolutionair omdat je het spel speelde vanuit het zichtveld van het hoofdpersonage. Het computerspel heeft het FPS-genre helpen populair maken. Wolfenstein 3D werd in 1992 gelanceerd als shareware en later ook nog uitgebracht als betalend pc- en consolegame. Het werd ontwikkeld door John Carmack van id Software, dat niet veel later ook het al minstens even populaire FPS-game Doom zou uitbrengen.

In Wolfenstein 3D kruip je in de huid van een Amerikaanse soldaat die in WOII tijdens een verkenningsmissie werd opgepakt en opgesloten in het gelijknamige fort. Enkel met een mes, een pistool en je verbeeldingskracht moet je proberen te ontsnappen, waarbij je je weg moet zoeken door een eindeloos lijkend doolhof van verdiepingen, terwijl je belaagd wordt door honden, Wehrmachtsoldaten en Adolf Hitler himself.

Het computerspel Wolfenstein 3D was in 1992 speelbaar onder MS-DOS en kwam uit op vier 3,5-inch floppy disks. Er verschenen in de loop van de tijd nog tal van vervolgen. De browserversie is speelbaar in Chrome 16, Internet Explorer 9, Firefox 11 en Apple Safari 5. Op YouTube kan je ook een video bekijken waarin ontwikkelaar John Carmack het ontstaan van het spel toelicht.

Om de twintigste verjaardag te vieren van Wolfenstein 3D, een van de eerst first person shooters, lanceert Bethesda Software een versie van het klassieke videospel die je gratis in je browser kan spelen. Wolfenstein 3D was revolutionair omdat je het spel speelde vanuit het zichtveld van het hoofdpersonage. Het computerspel heeft het FPS-genre helpen populair maken. Wolfenstein 3D werd in 1992 gelanceerd als shareware en later ook nog uitgebracht als betalend pc- en consolegame. Het werd ontwikkeld door John Carmack van id Software, dat niet veel later ook het al minstens even populaire FPS-game Doom zou uitbrengen. In Wolfenstein 3D kruip je in de huid van een Amerikaanse soldaat die in WOII tijdens een verkenningsmissie werd opgepakt en opgesloten in het gelijknamige fort. Enkel met een mes, een pistool en je verbeeldingskracht moet je proberen te ontsnappen, waarbij je je weg moet zoeken door een eindeloos lijkend doolhof van verdiepingen, terwijl je belaagd wordt door honden, Wehrmachtsoldaten en Adolf Hitler himself. Het computerspel Wolfenstein 3D was in 1992 speelbaar onder MS-DOS en kwam uit op vier 3,5-inch floppy disks. Er verschenen in de loop van de tijd nog tal van vervolgen. De browserversie is speelbaar in Chrome 16, Internet Explorer 9, Firefox 11 en Apple Safari 5. Op YouTube kan je ook een video bekijken waarin ontwikkelaar John Carmack het ontstaan van het spel toelicht.