Ik heb er jarenlang mee gespeeld, uren op m'n zij op de grond, blokje per blokje, geel, rood en blauw op, over en naast elkaar geplaatst.

Onvermoeibaar, vooral vliegtuigen, altijd met een veel te lange romp en te grote vleugels. Jammeren als het middendoor brak toen het van de grond ging. LEGO, het Deense LEg GOdt betekent letterlijk 'Speel Goed'. Je zou het ook in het Latijn kunnen interpreteren als 'ik verzamel' of 'ik kies'.

Het werden steeds kleinere stukjes tot LEGO verviel in platte commercie, Disney- en Potterfilms achternaliep, en het echt niet meer leuk werd. Hun softwarespelletjes draaiden helemaal in de soep en brachten het Deense kinderspel naar de rand van het failliet. Back to basics is het vandaag.

Netwerkmanagers staan vandaag voor dezelfde dilemma's. Blijven ze bij een zuiver gestandaardiseerd netwerk waarvan ze alles onder controle hebben? Of laten ze werknemers om het even wat aansluiten? Veel, vooral kleinere ondernemingen doen het al: medewerkers mogen hun eigen laptop of smartphone aansluiten op het bedrijfsnetwerk, met al hun eigen toepassingen en gepersonaliseerde items. Vaak zijn het veel krachtigere computers dan op de werkvloer en de baasjes zijn er mee vertrouwd. Het wordt steeds moelijker om die 'consumerization of it' buiten de bedrijfsbiotoop te houden.

De meeste it-verantwoordelijken houden echter de boot af. Hoe pak je immers netwerkbeheer, ondersteuning en vooral beveiliging aan als je zomaar alle toeters en bellen op je bedrijfskritieke toepassingen laat inloggen? Ze houden ook angstvallig de agenda in het oog van de ceo. Als die op het vliegtuig springt en zijn buur heeft een of ander nieuw snufje, of het inflight magazine maakt reclame voor de nieuwste smartphone, dan mag je er donder op zeggen dat de vraag komt: 'ik wil dat ook gebruiken op ons netwerk. Zorg dat het in orde komt'. Netwerkmanagers kunnen maar beter uitkijken voor die onbeheersbare speelgoedstukjes. Robuuste, eenvoudige en gestandaardiseerde LEGO-blokjes, het was echt genieten.

Ik heb er jarenlang mee gespeeld, uren op m'n zij op de grond, blokje per blokje, geel, rood en blauw op, over en naast elkaar geplaatst. Onvermoeibaar, vooral vliegtuigen, altijd met een veel te lange romp en te grote vleugels. Jammeren als het middendoor brak toen het van de grond ging. LEGO, het Deense LEg GOdt betekent letterlijk 'Speel Goed'. Je zou het ook in het Latijn kunnen interpreteren als 'ik verzamel' of 'ik kies'. Het werden steeds kleinere stukjes tot LEGO verviel in platte commercie, Disney- en Potterfilms achternaliep, en het echt niet meer leuk werd. Hun softwarespelletjes draaiden helemaal in de soep en brachten het Deense kinderspel naar de rand van het failliet. Back to basics is het vandaag. Netwerkmanagers staan vandaag voor dezelfde dilemma's. Blijven ze bij een zuiver gestandaardiseerd netwerk waarvan ze alles onder controle hebben? Of laten ze werknemers om het even wat aansluiten? Veel, vooral kleinere ondernemingen doen het al: medewerkers mogen hun eigen laptop of smartphone aansluiten op het bedrijfsnetwerk, met al hun eigen toepassingen en gepersonaliseerde items. Vaak zijn het veel krachtigere computers dan op de werkvloer en de baasjes zijn er mee vertrouwd. Het wordt steeds moelijker om die 'consumerization of it' buiten de bedrijfsbiotoop te houden. De meeste it-verantwoordelijken houden echter de boot af. Hoe pak je immers netwerkbeheer, ondersteuning en vooral beveiliging aan als je zomaar alle toeters en bellen op je bedrijfskritieke toepassingen laat inloggen? Ze houden ook angstvallig de agenda in het oog van de ceo. Als die op het vliegtuig springt en zijn buur heeft een of ander nieuw snufje, of het inflight magazine maakt reclame voor de nieuwste smartphone, dan mag je er donder op zeggen dat de vraag komt: 'ik wil dat ook gebruiken op ons netwerk. Zorg dat het in orde komt'. Netwerkmanagers kunnen maar beter uitkijken voor die onbeheersbare speelgoedstukjes. Robuuste, eenvoudige en gestandaardiseerde LEGO-blokjes, het was echt genieten.