Europees Commissaris Viviane Reding zal haar plannen om grote Europese telecomconcerns te splitsen toch niet zo gemakkelijk kunnen doordrijven. Dat blijkt uit de tegenwind die ze krijgt van onder meer Neelie Kroes en Günter Verheugen.

Het bericht staat te lezen in de Financial Times. EU-Commissaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor telecommunicatie, [speelt met de idee] om het beheer van de netwerken en de operationele activiteiten bij de grote telecomconcerns te splitsen. Dat om concurrentie te bevorderen. Het Britse BT zou daarvoor model staan. In 2005 bracht British Telecom zijn netwerk in een onafhankelijke maatschappij onder, zodat concurrerende operatoren van BT er eveneens gebruik kunnen van maken.

Maar in de Commissie krijgt ze opvallend veel tegenwind van andere Commissarissen, in het bijzonder van Neelie Kroes, verantwoordelijk voor concurrentiebeleid, en van Günter Verheugen, Commissaris voor industriebeleid. Volgens Kroes' kabinet zou die opsplitsing "niet alleen overbodig maar ook schadelijk" zijn. "Opsplitsing houdt discriminatie van alternatieve operatoren niet tegen," klinkt het.

Verheugen en Kroes ageren ook tegen de oprichting van een Europese telecomregulator. Volgens beide zou dat verwarring creëren en bovendien botsen met de verantwoordelijkheden van de Commissie zelf. Ook het feit dat 110 extra personeelsleden voor dat nieuwe agentschap zouden moeten gevonden worden, roept vragen op.

Europees Commissaris Viviane Reding zal haar plannen om grote Europese telecomconcerns te splitsen toch niet zo gemakkelijk kunnen doordrijven. Dat blijkt uit de tegenwind die ze krijgt van onder meer Neelie Kroes en Günter Verheugen. Het bericht staat te lezen in de Financial Times. EU-Commissaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor telecommunicatie, [speelt met de idee] om het beheer van de netwerken en de operationele activiteiten bij de grote telecomconcerns te splitsen. Dat om concurrentie te bevorderen. Het Britse BT zou daarvoor model staan. In 2005 bracht British Telecom zijn netwerk in een onafhankelijke maatschappij onder, zodat concurrerende operatoren van BT er eveneens gebruik kunnen van maken. Maar in de Commissie krijgt ze opvallend veel tegenwind van andere Commissarissen, in het bijzonder van Neelie Kroes, verantwoordelijk voor concurrentiebeleid, en van Günter Verheugen, Commissaris voor industriebeleid. Volgens Kroes' kabinet zou die opsplitsing "niet alleen overbodig maar ook schadelijk" zijn. "Opsplitsing houdt discriminatie van alternatieve operatoren niet tegen," klinkt het. Verheugen en Kroes ageren ook tegen de oprichting van een Europese telecomregulator. Volgens beide zou dat verwarring creëren en bovendien botsen met de verantwoordelijkheden van de Commissie zelf. Ook het feit dat 110 extra personeelsleden voor dat nieuwe agentschap zouden moeten gevonden worden, roept vragen op.