Dat concludeert sporthoogleraar Steven Vos in zijn intreerede aan de Technische Universiteit Eindhoven die hij vrijdag uitspreekt.

Uit onderzoek van Vos en zijn collega's blijkt dat een derde van recreatieve hardlopers wel eens geblesseerd raakt. Ruim 80 procent van de lopers zegt dat blessures een van de hoofdredenen zijn om sowieso te stoppen met de hobby. Ook vallen ze vaak uit in aanloop naar een wedstrijd. De Nederlander betoogt dat smartphone-apps en sporthorloges hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Homogene groep

Vrijwel alle loop-apps benaderen de recreatieve lopers als homogene groep en niet als individu,.'Mogelijk ontstaat hierdoor zelfs uitval onder sporters', zegt Vos. De apps zijn vooral gericht op prestatieverbetering en niet op gezondheidsbevordering.

Vervolgonderzoek

De sportprofessor gaat zich bij de TU/e bezighouden met onderzoek naar de mogelijkheden om technologie te gebruiken om beweging en sport te stimuleren. Vos en zijn collega's hebben hiervoor een intelligente sportapp ontwikkeld met een gepersonaliseerde benadering van de hardloper. De app biedt onder meer een trainingsschema dat overbelasting en blessures moet voorkomen.

(ANP/WK)

Dat concludeert sporthoogleraar Steven Vos in zijn intreerede aan de Technische Universiteit Eindhoven die hij vrijdag uitspreekt.Uit onderzoek van Vos en zijn collega's blijkt dat een derde van recreatieve hardlopers wel eens geblesseerd raakt. Ruim 80 procent van de lopers zegt dat blessures een van de hoofdredenen zijn om sowieso te stoppen met de hobby. Ook vallen ze vaak uit in aanloop naar een wedstrijd. De Nederlander betoogt dat smartphone-apps en sporthorloges hierin een belangrijke rol kunnen spelen.Homogene groepVrijwel alle loop-apps benaderen de recreatieve lopers als homogene groep en niet als individu,.'Mogelijk ontstaat hierdoor zelfs uitval onder sporters', zegt Vos. De apps zijn vooral gericht op prestatieverbetering en niet op gezondheidsbevordering.VervolgonderzoekDe sportprofessor gaat zich bij de TU/e bezighouden met onderzoek naar de mogelijkheden om technologie te gebruiken om beweging en sport te stimuleren. Vos en zijn collega's hebben hiervoor een intelligente sportapp ontwikkeld met een gepersonaliseerde benadering van de hardloper. De app biedt onder meer een trainingsschema dat overbelasting en blessures moet voorkomen.(ANP/WK)