.ss wordt de landencode van de nieuwe Afrikaanse natie Zuid-Soedan. Dat bepaalt een nieuwe resolutie van de International Telecommunications Union (ITU). Dat .ss in Europa gelinkt wordt aan het Duitse Naziregime, is geen bezwaar. De ss-string verscheen vorige week op de officiële ISO 3166-1-alpha-2 lijst met landencodes. De weg ligt dus open voor IANA, de 'boekhouder' van het internet, om de ccTLD toe te voegen aan de internetroot.

De afkorting 'ss' werd gekozen door de Zuid-Soedanezen zelf. De lokale overheid is zich bewust van de link tussen de twee letters en het Naziregime van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar verkiest toch deze code als extensie.

Zuid-Soedan is één van de armste landen in de wereld. Elf procent van de kinderen sterft voor er voor de leeftijd van 5 jaar bereikt is. De uitbouw van een eigen top level domein staat mogelijk niet hoog op de prioriteitenlijst.

Toch zou er vanuit politieke hoek heel wat interesse zijn, omdat men de Soedanese extensie .sd, niet langer wil gebruiken in het pas onafhankelijk geworden land.

.ss wordt de landencode van de nieuwe Afrikaanse natie Zuid-Soedan. Dat bepaalt een nieuwe resolutie van de International Telecommunications Union (ITU). Dat .ss in Europa gelinkt wordt aan het Duitse Naziregime, is geen bezwaar. De ss-string verscheen vorige week op de officiële ISO 3166-1-alpha-2 lijst met landencodes. De weg ligt dus open voor IANA, de 'boekhouder' van het internet, om de ccTLD toe te voegen aan de internetroot. De afkorting 'ss' werd gekozen door de Zuid-Soedanezen zelf. De lokale overheid is zich bewust van de link tussen de twee letters en het Naziregime van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar verkiest toch deze code als extensie. Zuid-Soedan is één van de armste landen in de wereld. Elf procent van de kinderen sterft voor er voor de leeftijd van 5 jaar bereikt is. De uitbouw van een eigen top level domein staat mogelijk niet hoog op de prioriteitenlijst. Toch zou er vanuit politieke hoek heel wat interesse zijn, omdat men de Soedanese extensie .sd, niet langer wil gebruiken in het pas onafhankelijk geworden land.