De voorbije maanden hebben de grote fabrikanten van informatieopslagsystemen, waaronder EMC, Sun en HP, hun opslagracks en servers voorzien van solid state disk-technologie.

SSD's werden populair in mobiele toepassingen zoals de iPod. De voordelen liggen voor de hand: energieverbruik, snelheid (zowel op het vlak van schrijven als lezen) en weerstand (geen mechanisch stuk in beweging). Bovendien genieten ze van het onvermijdelijk geworden 'groene' aura. De huidige, dure aankoopprijzen (3 tot 10 keer duurder dan een klassieke harde schijf: 65 euro voor een HD van 500 GB, tegenover 3.900 euro voor een SSD van 32 GB) dalen snel en de opslagcapaciteit verhoogt aanzienlijk (er is sprake van SSD's van 512 GB tegen het einde van het jaar).

Na het grote publiek verovert de SSD nu dus ook de militaire en de commerciële markt. IDC schat dat de omzet voor SSD zal toenemen van 515 miljoen euro in 2007 tot 15 miljard euro in 2012. Het adviesbureau Objective Analysis rekent op een omzet van 580 miljoen euro voor de datacentermarkt.

Onlangs heeft Sun SSD-drives geïnstalleerd in zijn x64-servers en het bedrijf denkt er ook aan om ze in zijn instapmodellen te voorzien, op de voet gevolgd door HP dat SSD's van 72 GB aanbiedt in de modellen 6400 en 6800 van de Enterprise Virtual Array (EVA).

De voorbije maanden hebben de grote fabrikanten van informatieopslagsystemen, waaronder EMC, Sun en HP, hun opslagracks en servers voorzien van solid state disk-technologie. SSD's werden populair in mobiele toepassingen zoals de iPod. De voordelen liggen voor de hand: energieverbruik, snelheid (zowel op het vlak van schrijven als lezen) en weerstand (geen mechanisch stuk in beweging). Bovendien genieten ze van het onvermijdelijk geworden 'groene' aura. De huidige, dure aankoopprijzen (3 tot 10 keer duurder dan een klassieke harde schijf: 65 euro voor een HD van 500 GB, tegenover 3.900 euro voor een SSD van 32 GB) dalen snel en de opslagcapaciteit verhoogt aanzienlijk (er is sprake van SSD's van 512 GB tegen het einde van het jaar). Na het grote publiek verovert de SSD nu dus ook de militaire en de commerciële markt. IDC schat dat de omzet voor SSD zal toenemen van 515 miljoen euro in 2007 tot 15 miljard euro in 2012. Het adviesbureau Objective Analysis rekent op een omzet van 580 miljoen euro voor de datacentermarkt. Onlangs heeft Sun SSD-drives geïnstalleerd in zijn x64-servers en het bedrijf denkt er ook aan om ze in zijn instapmodellen te voorzien, op de voet gevolgd door HP dat SSD's van 72 GB aanbiedt in de modellen 6400 en 6800 van de Enterprise Virtual Array (EVA).