Het stadsbestuur en het OCMW van de stad Sint-Niklaas gaan een geraamde 2,35 miljoen euro investeren in een volledige opfrissing van de ict-infrastructuur, een nieuw wide area netwerk (WAN) en de nodige opleidingen.

"Het was nodig", zegt Guy Sertyn, hoofd informatica bij de stad Sint-Niklaas. "We wisten dat al even, maar een recente audit heeft het alleen maar bevestigd." Het grootste probleem bleek het beheer van 650 à 700 pc's die de stad nu heeft staan. "Dat zijn allemaal pc's in de klassieke zin van het woord, met elk eigen software. Een software-upgrade voor elk van die toestellen was onbegonnen werk. We hadden daar nog nauwelijks vat op."

De stad gaat daarom voluit voor virtualisatie van de servers en kiest ook voor een Citrix-farm, "of iets gelijkaardig, want we zijn niet gebonden aan één merk". Thin clients dus? "Klopt, aangezien een aantal van onze medewerkers niet echt behoefte hebben aan alle pc-functionaliteiten. Het beheer is bovendien veel eenvoudiger. Natuurlijk zijn er anderen die nog wel met een gewone pc werken." De aanbesteding vraagt dan ook het aanleveren van de nodige besturingssystemen. "Maar de Windows Vista boot houden we momenteel af. We vingen al negatieve berichten op over de betrouwbaarheid. Liever Windows XP dus."

De aanbesteding heeft een totale geraamde waarde van 2,35 miljoen euro, maar is verdeeld in drie 'percelen'. Het eerste, goed voor zo'n 1,2 miljoen euro, behelst het aanleveren en implementeren van de hardware (thin clients, servers, switches, ...) en de software. Het tweede perceel vraagt de installatie van het wan, met de nodige beveiliging. "We hebben nu 10 Mbit switches en we willen naar 100 Mbit gaan, met een 1 Gbit backbone", aldus nog Sertyn. Daarvoor heeft de stad zo'n 1 miljoen euro veil. Het laatste perceel, van 150.000 euro, gaat over de opleiding van de eindgebruikers. Bij de twee andere percelen verwacht Sint-Niklaas sowieso ook de nodige kennisoverdracht.

Het stadsbestuur en het OCMW van de stad Sint-Niklaas gaan een geraamde 2,35 miljoen euro investeren in een volledige opfrissing van de ict-infrastructuur, een nieuw wide area netwerk (WAN) en de nodige opleidingen. "Het was nodig", zegt Guy Sertyn, hoofd informatica bij de stad Sint-Niklaas. "We wisten dat al even, maar een recente audit heeft het alleen maar bevestigd." Het grootste probleem bleek het beheer van 650 à 700 pc's die de stad nu heeft staan. "Dat zijn allemaal pc's in de klassieke zin van het woord, met elk eigen software. Een software-upgrade voor elk van die toestellen was onbegonnen werk. We hadden daar nog nauwelijks vat op." De stad gaat daarom voluit voor virtualisatie van de servers en kiest ook voor een Citrix-farm, "of iets gelijkaardig, want we zijn niet gebonden aan één merk". Thin clients dus? "Klopt, aangezien een aantal van onze medewerkers niet echt behoefte hebben aan alle pc-functionaliteiten. Het beheer is bovendien veel eenvoudiger. Natuurlijk zijn er anderen die nog wel met een gewone pc werken." De aanbesteding vraagt dan ook het aanleveren van de nodige besturingssystemen. "Maar de Windows Vista boot houden we momenteel af. We vingen al negatieve berichten op over de betrouwbaarheid. Liever Windows XP dus." De aanbesteding heeft een totale geraamde waarde van 2,35 miljoen euro, maar is verdeeld in drie 'percelen'. Het eerste, goed voor zo'n 1,2 miljoen euro, behelst het aanleveren en implementeren van de hardware (thin clients, servers, switches, ...) en de software. Het tweede perceel vraagt de installatie van het wan, met de nodige beveiliging. "We hebben nu 10 Mbit switches en we willen naar 100 Mbit gaan, met een 1 Gbit backbone", aldus nog Sertyn. Daarvoor heeft de stad zo'n 1 miljoen euro veil. Het laatste perceel, van 150.000 euro, gaat over de opleiding van de eindgebruikers. Bij de twee andere percelen verwacht Sint-Niklaas sowieso ook de nodige kennisoverdracht.