Wallonië keert mogelijk terug naar stemmen met potlood en papier bij de verkiezingen van 2012. Het lastenboek daarvoor wordt deze week verwacht.

Eind juli al belastte de Waalse regering Paul Furlan, Waalse minister van locale overheden, om tegen midden september een lastenboek voor te bereiden voor een nieuw elektronisch stemsysteem. Dat systeem moet "een echte democratische controle" mogelijk maken. Die controle moet onder meer een proces van 'hertelling' omvatten en de mogelijkheid voor de kiezer om zijn stem voor en na de stemming te visualiseren.

Er wordt gekeken na twee oplossingen: ofwel stemmen op papier, waarna het formulier ingescand wordt voor de telling (een beetje zoals de huidige belastingaangiftes), ofwel 'een intelligent potlood', dat verbonden wordt met een pc en dat onmiddellijk de stem codeert en telt.

Het lastenboek zou op 15 september uitgestuurd worden om de te weerhouden oplossing aan te wijzen. Daarop volgen de tests van het systeem. Ook moeten de kosten vergeleken worden, alvorens een beslissing wordt genomen. Wat het ook wordt, het stemsysteem zoals het vandaag bestaat, wordt overboord gegooid.

Wallonië keert mogelijk terug naar stemmen met potlood en papier bij de verkiezingen van 2012. Het lastenboek daarvoor wordt deze week verwacht. Eind juli al belastte de Waalse regering Paul Furlan, Waalse minister van locale overheden, om tegen midden september een lastenboek voor te bereiden voor een nieuw elektronisch stemsysteem. Dat systeem moet "een echte democratische controle" mogelijk maken. Die controle moet onder meer een proces van 'hertelling' omvatten en de mogelijkheid voor de kiezer om zijn stem voor en na de stemming te visualiseren. Er wordt gekeken na twee oplossingen: ofwel stemmen op papier, waarna het formulier ingescand wordt voor de telling (een beetje zoals de huidige belastingaangiftes), ofwel 'een intelligent potlood', dat verbonden wordt met een pc en dat onmiddellijk de stem codeert en telt. Het lastenboek zou op 15 september uitgestuurd worden om de te weerhouden oplossing aan te wijzen. Daarop volgen de tests van het systeem. Ook moeten de kosten vergeleken worden, alvorens een beslissing wordt genomen. Wat het ook wordt, het stemsysteem zoals het vandaag bestaat, wordt overboord gegooid.