‘Star Wars’-holografie stap dichterbij

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Holografische 3D-videoconferenties komen een stap dichterbij dankzij recent werk aan de universiteit van Arizona, zoals aangekondigd in het tijdschrift Nature. 3D-holografie maakt het mogelijk om letterlijk rond een geprojecteerd beeld te wandelen en het vanuit alle hoeken te bestuderen, zonder gebruik te maken van speciale brillen of hulpmiddelen. In de oorspronkelijke Star Wars film toonde de boodschap van princes Leia mooi wat zo’n systeem uiteindelijk zou kunnen voorstellen.

Holografische 3D-videoconferenties komen een stap dichterbij dankzij recent werk aan de universiteit van Arizona, zoals aangekondigd in het tijdschrift Nature.

3D-holografie maakt het mogelijk om letterlijk rond een geprojecteerd beeld te wandelen en het vanuit alle hoeken te bestuderen, zonder gebruik te maken van speciale brillen of hulpmiddelen. In de oorspronkelijke Star Wars film toonde de boodschap van princes Leia mooi wat zo’n systeem uiteindelijk zou kunnen voorstellen. In de voorbije decennia heeft het onderzoek naar 3D-holografie zich toegespitst op nieuwe materialen die grotere en snellere afbeeldingssystemen mogelijk maken. Zo konden al hoogwaardige kleurensystemen worden ontwikkeld, die evenwel slechts statische beelden of updatefrequenties van één beeld per meerdere minuten mogelijk maakten.

Aan de universiteit van Arizona werd in samenwerking met Nitto Denko Technical, een researchbedrijf van een Japanse onderneming, nu een holografisch systeem ontwikkeld dat een beeld per twee seconden presteert. Dat kon door de reactietijd van de kleurvormende elementen in de ‘hogels’ (de holografische equivalenten van pixels of beeldelementen) te versnellen. Als die snelheid vergelijkbaar met die van vloeibare kristallen (zoals in lcd-schermen) kan worden gemaakt, zou een 3D-holografisch systeem met de beeldkwaliteit van een videosysteem mogelijk worden. Tegelijk wordt ook gewerkt aan systemen die olografische video genereren met behulp van gewone grafische processoren. Ook aan Belgische universiteiten wordt onderzoek verricht naar polymeer-materialen die bruikbaar zijn voor dergelijke 3Dholografische systemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content