Start-up: Beter investeren doe je met Swanest

© Swanest

Je weg vinden in het aanbod online brokers? Weten waarin je zult beleggen, en hoe? Je raakt nauwelijks wijs uit het gigantische aanbod. En daar wil Swanest, een jonge start-up met Belgische roots, iets aan doen. Het online platform combineert automatisch advies met simulatiemogelijkheden en geeft je zo inzicht in wat je kunt doen.

“Eigenlijk waren we begonnen met het plan om zo’n typische robo-advisor als je nu overal ziet te ontwikkelen: online programma’s die je helpen te beleggen op basis van algoritmes”, vertelt mede-oprichter van Swanest Silvan Schumacher. “Tot we ons daar wat in verdiepten en vaststelden dat hun businessmodel gek genoeg helemaal niet zo interessant is. Zo liggen de acquisitiekosten er erg hoog. Leek ons niet echt interessant.”

Maar toen was de bal al aan het rollen gegaan. “We werden met onze start-up al snel geselecteerd voor NestUP, een accelerator die gesteund wordt door de Waalse regering. En daar leerden ze ons om te ontwikkelen op basis van de input van de gebruikers. Zo evolueerde Swanest naar iets dat veel verder ging dan zo’n robo-advisor, maar wel hetzelfde gemak biedt. Nu is het een volwaardig beleggingsplatform in wording, waarmee je als doe-het-zelfbelegger aan de slag kunt. Want dat was onze frustratie: dat je erg veel kennis en inzicht nodig hebt om met een online broker aan de slag te gaan. Welke producten moet je kopen? Hoe bouw je je portefeuille uit? Al dat soort vragen waar je aan het begin van je beleggingsleven geen enkel benul van hebt. Met Swanest krijg je hulp van tal van algoritmes die bekijken wat voor risicoprofiel je hebt, en zo word je geholpen om een juiste beleggingingsportfolio aan te leggen.”

Een viertal maanden geleden lanceerde Swanest een eerste versie van zijn tool, die nu wordt gefinetuned op basis van feedback. “We luisteren zeer aandachtig naar wat onze gebruikers zeggen”, legt Schumacher, en met hun opmerkingen gaan we dan weer aan de slag. Vanzelfsprekend kun je er nog niet echt mee beleggen, wel simulaties maken, maar we hopen binnen het half jaar te lanceren met een beta-versie, om dan eind 2016/begin 2017 publiek te gaan. In de eerste plaats is het de bedoeling om in Groot Brittannië van start te gaan, aangezien het klimaat daar het meest beleggingsgericht is. Bij ons is een eerste investering meestal je huis, daar kunnen dat ook aandelen zijn. Europa moet vervolgens van daar uit aan de beurt komen in een later stadium.”

En dan is het de bedoeling dat de oprichters er ook geld mee gaan verdienen. Zegt Schumacher: “We stellen het idee af en toe nog ter discussie, maar hoogstwaarschijnlijk gaan we een klein percentage van je investeringsbedrag als vergoeding nemen. We willen in elk geval niet per transactie gaan afrekenen, want het laatste wat we willen is dat als we je adviseren iets te kopen of te verkopen, het lijkt alsof we dat in ons eigen belang doen. En waar we ook aan houden: de simulatieversie zal altijd gratis blijven.”

Met zo’n 1300 early users, en 3000 unieke bezoekers per maand – “en dat aantal stijgt elke maand met dertig procent” – lijkt de prille interesse voor Swanest alvast goed te zitten. De marketingstrategie voor het vervolg staat ook al op punt. “Nu al pushen we gerelateerde content op onze social mediakanalen, in de toekomst is het de bedoeling om diép in de content marketing te duiden. Want als er één ding niet bestaat, dan wel onafhankelijke informatie over hoe je start met beleggen. Wij willen die voorzien, en daarbij zullen we Swanest als slechts één van de mogelijke manieren aanbrengen. Daarnaast zullen we ook werken aan een doorgedreven Search Engine Optimisation, zodat je bij het Googlen over beleggen wel op ons moét stuiten. We mikken dan ook op jonge aspirant-beleggers, milennials die hongeren naar digitale tools en niet per sé veel geld willen inleggen en zich dus ook geen beleggingsadviseur kunnen veroorloven. Of je nu 50.000, 10.000 of zelfs maar 5000 euro wil beleggen; bij ons ben je als DIY-belegger welkom.”

Om hun droom te realiseren, schraapten de vier oprichters van Swanest samen zo’n 30.000 euro bij elkaar uit eigen middelen. “Maar dat is niets natuurlijk in vergelijking met de investering aan bloed, zweet en tijd die we er ook in staken”, lacht Schumachter. “Nu we langzamerhand naar de betatesting toewerken, zal binnenkort ook een Belgische angel investor mee in het bedrijf investeren. We vonden het belangrijk om nog met venture capitalists in zee te gaan, gezien die erg number driven zijn. Wij gaan liever eerst in zee met iemand die dezelfde passie voor het product voelt, wat niet wil zeggen dat we niet met VC’s praten. In een eerste echte kapitaalronde, op lange termijn, gaan we zeker met hen praten. Maar nu? Laat ons eerst maar rustig werken tot alles op punt staat.”

Swanest

Maatschappelijke zetel: Londen

Aantal vennoten: vier

Op zoek naar bijkomend kapitaal?: Een eerste kapitaalronde wordt binnenkort gefinaliseerd, maar een ronde A volgt op termijn.

Website:www.swanest.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content