Start-up: MOLECUBES maakt proefdierscannen van op elke labotafel mogelijk

Molecubes team © jonas lampens

Weg met de grote, ongebruiksvriendelijke scanners: de toestellen van de Gentse start-up MOLECUBES passen op ongeveer elke labotafel, en moeten zo voor een revolutie in de beeldvorming bij preklinisch kanker- en ander onderzoek zorgen.

“Voor veel biotech- en aanverwante onderzoekslabo’s is het niet evident om een aparte ruimte te reserveren voor beeldvorming”, legt product manager Ewout Vansteenkiste van MOLECUBES uit. “Daarom hebben we een kleinere, gebruiksvriendelijkere scanner ontwikkeld die op quasi elke labotafel past, en zo veel kostenefficiënter wordt. Zo kunnen meer labo’s gemakkelijker ratten en muizen screenen bij hun proeven.”

Het is het resultaat van bijna 5 jaar doorgedreven onderzoek aan de Beeld- en Signaalverwerkingsgroep MEDISIP van de UGent. “Daar is jarenlang specifiek en gefocust op dat probleem gewerkt, met als resultaat dat de uitkomst nu een spin-off is met dit product. Doordat veel onderdelen via rapid prototyping zijn ontwikkeld, konden we de kosten zelfs nog meer drukken, waardoor we ook commercieel sterk staan.”

Loopt het dan wat los, sinds het bedrijf begin dit jaar werd opgericht? Vansteenkiste tempert even. “Onze scanners zijn niet goedkoop en worden meestal via openbare aanbestediging aangekocht, dus de aankoopcyclus vraagt wel wat tijd. Maar toch gaat het niet slecht, met zo’n dertig internationale leads waar we nu op werken en die we in een effectieve verkoop hopen te vertalen. Daarvoor zijn we al drie jaar lang aanwezig op alle relevante conferenties, want het is daar dat we klanten kunnen werven. In Europa doen we de verkoop zelf, voor Amerika en Azië proberen we een goed distributienetwerk uit te bouwen die onze scanners kunnen verdelen.”

Dat is het doel nu: eerst scanners verkopen, dan verder zien. Vansteenkiste: “De eerste drie jaar willen we met onze scanner, die in drie versies bestaat (PET, SPECT en CT beeldvorming), marktleider worden in de compacte scanners. Dan pas overwegen we een nieuw product te lanceren, en dan zullen we al snel vijf jaar verder zijn. We werken nu al aan enkele nieuwe concepten, maar die zijn nog volop in ontwikkeling.”

Voor de oprichting van Molecubes werd 1.9 miljoen euro geïnvesteerd door een syndicaat van vier business angels en het QBIC-investeringsfonds. Acting CEO werd Patrick Keereman (ex-Nuscience), één van de business angels, die op vraag van de board het bedrijf mee op de rails moet zetten. “Met het geld van de oprichting moeten we nu de uitbouw van het bedrijf realiseren. Een echte A-ronde om bijkomend kapitaal op te halen overwegen we pas binnen drie à vijf jaar, wanneer we eventueel nieuwe producten willen lanceren, en zal ook daar op gericht zijn”, besluit Vansteenkiste.

Molecubes

Maatschappelijke zetel: Gent

Aantal vennoten: tien

Op zoek naar bijkomend kapitaal? Neen

Website:www.molecubes.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content