Startup: Babuzo helpt je babysit te vinden

© Babuzo

Babysit nodig, maar je vaste is niet beschikbaar krijg je na heel wat heen-en-weer gesms te horen? Kan beter en efficiënter, vonden drie vaders, en ze bedachten Babuzo. Met hun app heb je in één blik zicht op de beschikbaarheid van je oppas, en vind je eventueel een vervanger in je netwerk.

Zelden vinden start-ups meer hun oorsprong in een echte nood, dan Babuzo. Want het was echt vanuit hun eigen frustratie dat Herbert Van de Poel, Bram Van Handenhoven en Stefaan Ponnet de handen uit de mouwen staken. “Bram en ik zijn al langer actief voor hetzelfde project managementbedrijf, en toen we voor een opdracht met Stefaan moesten samenwerken kwam het op bij de lunch als vanzelf op babysitters. Hoe vaak gebeurt het immers niet dat je vaste oppas niet beschikbaar is, en je dan nog op zoek moet naar een vervanger die je soms van haar noch pluimen kent. En dat allemaal via sms of op zijn best WhatsApp. Nu ongeveer iedereen een smartphone heeft, moest er toch iets eenvoudigers te maken zijn!”

Zo gezegd, zo gedaan. De drie vaders sloegen de handen in elkaar, gingen het idee uittesten bij hun vaste babysitters en na een testperiode met een eerste versie, lanceerden ze begin december Babuzo: een app die je in staat stelt om een in oogwenk de beschikbaarheid van je vaste babysitter te checken. En als die niet kan? Dan vind je via de app ook wel een nieuwe. “We werken met drie lagen”, zegt Van de Poel. “Je vaste babysitters voeg je in door hun gsm-nummer in te geven. Enkel zo kun je checken of ze zichzelf beschikbaar hebben gesteld voor een bepaalde dag. Kunnen zij niet, dan kun je een kennis van hen of van andere ouders raadplegen. En lukt dat ook niet, dan zijn er nog de babysitters die zich in een bepaalde straal — voorlopig is dat nog tien kilometer maar dat kan minder worden — bevinden.”

Het ei van Columbus? Een beetje, maar Van de Poel geeft grif toe dat Babuzo niet de eerste is die een app voor babysitters lanceert. “Zeker in de V.S. zijn er concurrenten op de markt. We hebben dan ook even getwijfeld om door te gaan, maar uiteindelijk kwam het er gewoon op neer om genoeg differentiators te voorzien. En dat is vooral ons sociaal rankingsysteem geworden. Na elke afspraak kunnen zowel ouders als babysitters immers een waardering toekennen aan elkaar. Op die manier krijg je een soort kwaliteitslabel. Want je wil toch weten wat voor vlees je in de kuip hebt.”

Moet dat ook geld opbrengen? Natuurlijk, al geeft Babuzo zijn app — die voorlopig enkel nog maar voor Android verkrijgbaar is — momenteel nog gratis weg. “Als we genoeg gebruikers kunnen overtuigen, overwegen we twee mogelijke betaalpistes: een klein, maandelijks abonnementsgeld voor ouders, en een eenmalige fee als je via de app een vervanger voor je vaste oppas wil vastleggen.”

Nauwelijks een maand na de lancering begint het zaakje van Babuzo te lopen, en zijn er al zo’n 365 gebruiker geregistreerd. “Dat wil zeggen dat je in grote steden al vrij gemakkelijk een babysit kunt vinden”, zegt Van de Poel. “Vanaf januari — wanneer we een tweede, verbeterde versie van de app launchen — gaan we ook actief nieuwe gebruikers zoeken. En dat gaan we niet alleen via een campagne op sociale media doen, maar ook en vooral offline, op plekken waar ouders op zoek gaan naar babysitters: in scholen, met flyers aan zwembaden, crêches en opvang,…”

Uren van hun avonden en weekends hebben de bedenkers geïnvesteerd. En ook wel een kleine 10.000 euro. “Die is vooral gegaan naar infrastructuur”, zegt Herbert: “wat servercapaciteit, systemen om push-meldingen te sturen en sms-bevestigingen, en ga zo maar door. Nu willen we binnenkort een kapitaalronde houden om de nodige middelen te hebben om ook over de landgrenzen — waar de noden volgens ons gelijkaardig zijn — campagne te kunnen voeren. Hoeveel we daarvoor nodig hebben, en wie we willen aanspreken zijn we momenteel nog aan het overwegen. In elk geval zullen we Babuzo, dat nu nog onder onze hoofdbezigheid SiRCLE ressorteert, verzelfstandigen zodat we ook in allerhande start-upprogramma’s kunnen passen.”

Babuzo:

Maatschappelijke zetel: Mechelen

Aantal vennoten: 3

Op zoek naar bijkomend kapitaal: Ja

Website: www.babuzo.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content