Startup: Train je rug met MyMediCoach

Jean-Edouard Stevens - MyMedicoach.com © .

Weg met rugklachten. Met de app en instructievideo’s van de Brusselse start-up MyMediCoach leer je niet alleen hoe problemen te vermijden, maar ook je spieren te trainen om te genezen. En dat zonder één letter tekst te moeten lezen. Met de steun van farmareus Pfizer onder de arm moet het er in 2016 van komen.

Een dokter met rugklachten; die moet wel de koe bij de horens pakken. En dat deed huisarts Jean-Edouard Stevens toen hij plots begon te sukkelen met zijn lichaam. “Er zijn zoveel mensen die problemen hebben met hun rug, en denken dat er niets aan te doen is. Dat fatalisme wilde ik doorbreken, want er is wel degelijk iets aan te doen.”

Enter: MyMediCoach, een website en app die Stevens in zijn vrije tijd bedacht, en langzamerhand laat ontwikkelen. Een combinatie die zowel preventief als curatief moet werken, zo blijkt. “Op onze website geven we met video’s en beelden informatie hoe je rugklachten kunt vermijden door een goeie houding aan te nemen. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat er geen letter tekst op de website te vinden is; een boek of een tijdschrift lezen, da’s très sympa, maar niet als het over je rug gaat. Dan heb je duidelijk beeldmateriaal nodig.”

Daarnaast komt er midden 2016 ook een app die je in staat moet stellen je rugspieren te trainen. “Elke dag kun je een aantal oefeningen doen. En we geloven daarbij ook in gamification; zo verzamel je punten en kun je uiteindelijk een badge winnen. Vanzelfsprekend heb je de mogelijkheid dat dan ook op sociale media te delen, met een beperkt aantal vrienden, of desnoods maar met één iemand; je kinesist die je van op afstand opvolgt als de Big Brother die je misschien nodig hebt. En dan moet er nog een videospel op onze website komen dat je leert hoe je rug goed te gebruiken, en welke houdingen gezond zijn. Serious gaming, dus.”

Is dat allemaal medisch verantwoord? Wees maar zeker, zegt Stevens: “Het eerste prototype-filmpje, dat nu al online staat, is niet alleen langs een kinesist gepasseerd, maar eveneens langs een radioloog, een ergonoom, en ga zo maar door; alles om zeker te zijn dat elk detail juist zit.”

Het businessmodel ziet de bedenker dan weer eenvoudig: “Sponsoring. Eén van onze basisprincipes is immers dat kennis gratis moet zijn, dus geen haar op ons hoofd denkt er aan om geld te vragen voor de informatie op onze website. Voor bedrijven als verzekeraars en aanverwanten – ja, dus ook big pharma – is het echter uiterst belangrijk om mensen te bereiken, want rugklachten kosten hen jaarlijks verschrikkelijk veel geld. En dus is het voor hen wel interessant om zich aan MyMediCoach te verbinden met een naamsvermelding voor een video of in de app.”

Echt? Stevens stelling wordt alvast bewezen door Pfizer, dat voor een geheim maar “niet onaanzienlijk” bedrag als eerste in het project stapte. “Dat was het moeilijkste”, zegt Stevens. “Ik heb bij de vele gesprekken die ik had veel interesse gemerkt, maar telkens hoorde ik ‘als je een eerste contract hebt, dan kunnen we praten’. Dat is er nu, dus ik ga er van uit dat er nu snel meer zal volgen.”

Zelf investeerde de oprichter 70.000 euro uit eigen zak in zijn project – “ja, ik ben een beetje gek”, glimlacht hij desgevraagd – om alles te ontwikkelen, nu wenkt de volgende stap. “Om het hele plan, met website, app en videogame, ook te realiseren heb ik zo’n 700.000 euro nodig. Die wil ik voor een groot deel via crowdfunding ophalen; het interesseert me veel meer om vele kleine aandeelhouders te hebben dan drie business angels. Smart money zal dat immers zijn, want veel dokters en zeker kinesisten wachten tot deze app gerealiseerd wordt, en gesprekken met hen toonden aan dat een groot deel van hen bereid is mee te investeren. Ideaal: zo zouden ze ook belang hebben bij het welslagen van het project en de beste ambassadeurs ervoor zijn: zij kunnen hun patiënten op MyMediCoach wijzen, al zullen we natuurlijk ook zelf promotie voeren wanneer ergens in de loop van volgend jaar de app en daarna de game worden gelanceerd. “

MyMediCoach

Maatschappelijke zetel: Etterbeek

Aantal vennoten: 1

Op zoek naar bijkomende investeerders?: Wil 700.000 euro ophalen door middel van crowdfunding en sponsoring.

Website: www.mymedicoach.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content